JOURNAL BROWSE
Search
Advanced SearchSearch Tips
Effect on Changes of Perceptions and Consumption of Kimchi in Children with Kimchi Experience Contents Employing Scientific Experimental Activity
facebook(new window)  Pirnt(new window) E-mail(new window) Excel Download
 Title & Authors
Effect on Changes of Perceptions and Consumption of Kimchi in Children with Kimchi Experience Contents Employing Scientific Experimental Activity
Choi, Eun-ok; Kwon, Yong-min;
  PDF(new window)
 Abstract
Kimchi is a traditional food in Korea and its function in health is globally recognized. However, as the westernization and simplification of dietary habits, kimchi consumption has decreased. In order to promote Kimchi consumption in children, the kimchi educational contents, "Exploring Kimchi", which employs the scientific experimental activity, was developed. This contents was evaluated on its educational effect through a test trial in an elementary school. A total of 137 5th grade students in one elementary school located in Gwangju Metropolitan City, participated in 3 programs that were carried out for 3 weeks and performed a pre-post survey. As a result, the Kimchi Experience Contents employing the scientific experimental activity showed statistically significant positive effects regarding the benefits of Kimchi consumption, the recognition behavior for expressing the familiarity to Kimchi and Kimchi eating intention. In addition, the amount of Kimchi consumption after applying the contents showed a significant increase compared to before applying the contents.
 Keywords
Kimchi;Dietary Habits Education;Convergence Educational Contents;Kimchi Experience;Content Effect Evaluation;
 Language
Korean
 Cited by
 References
1.
세계김치연구소, "김치와 김장문화의 인문학적 이해," 김치학총서1, p.23, pp. 45-50, pp. 212-213, 2013.

2.
최홍식, "김치의 생리활성물질과 기능성," 김치의 과학과 기술, 제9권, 제0호, pp. 85-92, 2003.

3.
박건영, "김치의 영양학적 평가와 항돌연변이 및 항암효과," 한국영양식량학회지, 제24권, 제1호, pp. 169-182, 1995.

4.
배정해, 이경애, "퓨전요리 활동이 초등학생의 전통음식에 대한 지식, 기호도 및 인식에 미치는 영향," 대한지역사회영양학회지, 제17권, 제4호, pp. 376-389, 2012,

5.
농림축산식품부, 한국농수산식품유통공사 "2014 가공식품 세분시장 현황조사(김치)," p.59, 2014.

6.
보건복지부, 질병관리본부, "2013 국민건강통계," p.455, 2014.

7.
최주연, 류상희, "식생활 교육 프로그램이 초등학교 아동의 영양지식과 식습관에 미치는 영향," 한국실과교육학회지, 제23권, 제2호, pp. 319-334, 2010.

8.
이영민, 이민준, 김수연, "초등학교 재량활동을 통한 영양교육 효과," 대한영양사협회 학술지, 제11권, 제33호, pp. 331-340, 2005.

9.
윤현숙, 양한라, 허은실, "영양교육프로그램이 초등학교 학생의 영양지식 및 식품섭취의 다양성에 미치는 효과," 대한지역사회영양학회지, 제5권, 제3호, pp. 513-521, 2000.

10.
최은옥, 김재환, 김은영, "초등 과학 실험 활동을 적용한 아동용 김치 체험 콘텐츠 개발," 한국콘텐츠학회 2013춘계종학학술대회 자료집, pp. 197-198, 2013.

11.
차진아, 양일선, 이소정, 정라나, "초등학교 학생들을 위한 전통음식문화 교육 프로그램의 효과 평가," 한국식행활문화학회지, 제2권, 제4호, pp. 383-392, 2007.

12.
이용섭, 김순식, "과학기반 STEAM 천문학습 프로그램이 공간지각능력 및 과학적 태도에 미치는 효과," 대한지국과학교육학회지, 제5권, 제3호, pp. 297-306, 2012.

13.
이상균, 이하룡, "프로젝트 기반 STEAM 프로그램 개발 및 적용 효과," 대한지국과학교육학회지, 제6권, 제1호, pp. 78-36, 2013.

14.
최영미, 홍승호, "작은 생물의 세계' 단원에 대한 STEAM 프로그램 개발 및 적용 효과," 초등과학교육, 제32권, 제3호, pp. 361-377, 2013.

15.
이미정, 김치 섭취실태 조사를 토대로 김치섭취의 증가를 위한 교육방안 연구, 울산대학교, 학위논문석사, p.29, 2008.

16.
윤영란, 양은주, "중학교 재량활동 중 실시한 영양교육의 효과 평가," 한국영양학회지, 제43권, 제5호, pp. 489-499, 2010.

17.
정경아, "학령기 아동의 식생활 문제에 관한 국내 연구 동향," 한국실과교육학회, 제22권, 제3호, pp. 161-196, 2009.

18.
오유미, 김미현, 승정자, "학교급식이 남녀 중학생의 영양 지식과 태도, 식행동에 미치는 영향," 대한지역사회영양학회지, 제10권, 제2호, pp. 163-173, 2005.

19.
김아영, "자기효능감과 학습동기," 교육방법연구, 제16권, 제1호, pp. 1-39, 2004.

20.
우태정, 이경혜, "전통식품 기호증진을 위한 초등학생용 미각교육교재 및 지도서 개발," 한국영양학회지, 제44권, 제4호, pp. 303-311, 2011.

21.
이옥희, 장순옥, 박민정, "초등학생의 영양교육에 따른 영양지식, 식생활태도 및 식습관의 비교," 한국식품영양과학회지, 제37권, 제11호, pp. 1427-1434, 2008.

22.
안윤, 고서연, 김경원, "초등학교 고학년 대상 영양교육의 효과 평가," 대한지역사회영양학회지, 제14권, 제3호, pp. 266-276, 2009.

23.
진아라, 신준호, 허영란, "초등학생을 대상으로 한 체험식 영양교육의 효과 평가," 한국모자보건학회지, 제16권, 제1호, pp. 133-148, 2012.

24.
최아영, 영양교육을 통한 초등학생들의 식생활 변화에 관한 연구, 울산대학교, 학위논문석사, 2011.

25.
식생활교육지원법, 법제처.

26.
Albert Bandura, "Self-efficacy : Toward a Unifying Theory of Behavioral Change," Psychology Review, Vol. 84, No. 2, pp. 191-215, 1977. crossref(new window)

27.
배순오, 교육서비스품질이 교육만족도와 자기효 능감, 충성도에 미치는 영향-조리교육기관을 중심으로-, 청운대학교, 석사학위논문, 2015.

28.
한국농촌경제연구원, 2011년 김치시장 분석과 전망, KREI농정포커스, 2011.

29.
이미영, 김영아, "한국 전통 음식과 패스트푸드 에 대한 안산지역 초등 고학년 학생의 인식 및 이용실태," 대한가정학회지, 제44권 제10호, pp. 109-120, 2006.