JOURNAL BROWSE
Search
Advanced SearchSearch Tips
The Effects of Food and Nutrition Information in Mass Media on Adolescents` Dietary Behaviors
facebook(new window)  Pirnt(new window) E-mail(new window) Excel Download
 Title & Authors
The Effects of Food and Nutrition Information in Mass Media on Adolescents` Dietary Behaviors
Yoon, Soongyi; Yoo, Hyesook;
  PDF(new window)
 Abstract
Purpose : This study surveyed the relationship between the dietetic behaviors of high school students and nutrition information available from mass media thereby suggesting the way of improving the dietetic health promotion of adolescents. Method : This study surveyed coeducational high school students in S region. 220 questionnaires have been collected and analyzed, which is statistically significant as in other previous studies. The survey lasted for one month, March 14 through April 14 in 2016. The statistical analysis was performed by using the windows version 21.0 of SPSS. Primarily, the frequency analysis and descriptive statistics was carried out on the general information, the usage and confidence of mass media, and the diabetic behaviors of respondents. t-Test and One-way ANOVA were adopted to clarity the mass media usage and diabetic behaviors of respondents for general characteristics. Result : The statistical analysis on the diet usage of mass media among high school students shows that famous restaurants(Response rate 51%) and diet control(20%) are highly evaluated, but disease prevention(15%) is low. Regarding the dietetic information acquisition, the mass media including TV, radio, and Internet appear as main information carriages (p<.001). The confidence in mass media are analyzed in the relation with 10 dietetic behaviors, and 4 items(meal amount: p<.011, vegetable intake: p<.005, protein intake: p<.003) are inversely related to the mass media, which means regular intake party is less dependent of the exterior information. The seaweed(p<.017) intake is statistically significant in confidence level. Conclusion : To increase the interest and the health promotion of students, the dietetic information need to be offered in mass media and education course.
 Keywords
adolescents;dietary behaviors;mass media;nutrition information;
 Language
Korean
 Cited by
 References
1.
고봉경, 윤진숙(2003). 중학생의 식생활 정보 Internet site 이용 현황. 한국식품영양과학회지, 32(1), 102-108.

2.
김기남, 강혜수, 송미남(2000). 대학생의 식행동과 칼슘 섭취 상태. 한국생활과학회지, 9(3), 395-403.

3.
김민주(2014). 중,고등학생의 체형인식과 대중매체로 부터의 식품영양정보가 식행동 및 영양지식 수준에 미치는 영향. 경희대학교 대학원, 석사학위 논문.

4.
김선자(2005). 일부 성인의 TV건강정보프로 그램에 대한 시청형태 및 요구도 분석. 이화여자대학교 대학원, 석사학위 논문.

5.
김선희(2006). 영양과 건강. 대한가정학회지, 25, 117-121.

6.
김주희(2011). 일부 청소년들에서 대중매체로 부터의 식품영양정보 이용도가 식생활 및 영양지식 수준에 미치는 영향. 경희대학교 대학원, 석사학위 논문.

7.
김찬룡(2000). 매스 미디어를 통한 프로스포츠가 청소년의 스포츠 소비행동에 미치는 영향. 부산대학교 대학원, 석사학위 논문.

8.
김희경(2005). 이천지역 일부 고등학생의 식행동 및 식습관 조사. 단국대학교 대학원, 석사학위 논문.

9.
문현경, 장영주(2005). 지상파 TV 프로그램에 나타난 식품영양정보의 질적 분석(2002-2003년) 뉴스, 건강정보 프로그램, 드라마. 대한영양사협회학술지, 11(1), 67-85.

10.
박수정, 이윤희(1998). 대중매체가 영양지식과 식행동에 미치는 영향. 동아시아식생활학회지, 8(2), 137-146.

11.
박영숙(2005). 대학생의 식행활 관여도와 정보탐색 및 식행동과의 관계. 충북대학교 대학원, 석사학위 논문.

12.
배주희(2009). 대중매체의 영양정보가 청소년의 영양지식 및 식행동에 미치는 영향. 건국대학교 대학원, 석사학위 논문.

13.
원향례(2007). 건강관련 전공 대학생의 지방에 대한 영양 지식과 실천도. 한국식품영양학회지, 20(3), 317-324.

14.
이재기(2003). 청소년 소비자의 소비형태 및 경제교육 방안에 관한 연구. 동의대학교 대학원, 박사학위 논문.

15.
이지수(2000). 대중매체가 사회과 학업성취도에 미치는 영향에 관한 연구. 성균관대학교 대학원, 석사학위 논문.

16.
이지영(2007). 건강, 영양관련 TV프로그램이 건강행위의 실천에 미치는 영향. 수원대학교 대학원, 석사학위 논문.

17.
장영주(2003). 지상파 TV방송 프로그램에 나타난 식품영 양정보 분석(2002-2003년): 뉴스, 정보프로그램, 드라마. 단국대학교 대학원, 석사학위 논문.

18.
전은미(2008). 대중매체의 식품영양 정보가 성인의 영양 지식 수준에 미치는 영향. 숙명여자대학교 대학원, 석사학위 논문.

19.
조성정, 김나영, 한명주(2006). 서울 강북 및 양평지역 일부 중학생의 식행동에 관한 연구. 한국식품조리과학회지, 22(5), 626-635.

20.
한상진(2001). 의료인과 비의료인의 인터넷 상의 식품영양정보 취득형태 및 활용도에 관한 비교 연구. 단국대학교 대학원, 석사학위 논문.

21.
Perron M, Endres J(1985). Knowledge, attitude and dietary practices of female athletes. J Am Diet Assoc, 85(5), 573-576.

22.
Story M, Resnick MD(1986). Adolescent views on food and nutrition. J Nutr Educ, 18(4), 188-192. crossref(new window)

23.
Tanner JM(1981). Growth and maturation during adolescence. Nutr Rev, 39(2), 43-55.

24.
Warner KE(1987). Television and health education: stay tuned. Am J Public Health, 77(2), 140-142. crossref(new window)