JOURNAL BROWSE
Search
Advanced SearchSearch Tips
The Estimation of the Demand Function of Pork Cuts
facebook(new window)  Pirnt(new window) E-mail(new window) Excel Download
 Title & Authors
The Estimation of the Demand Function of Pork Cuts
Nam, Kuk-Hyun; Choe, Young-Chan;
  PDF(new window)
 Abstract
This paper estimated the demand function of the cuts of pork by using the consumer panel and the weather data from the Korea Meteorological Administration with a log-log model and AIDS model. The results show that the price elasticity of demand for cuts of pork is high in the sequence of arm shoulder, leg, special cuts, tenderloin, blade shoulder. In contrast, spare rib, belly and loin are classified as low price elasticity of demand. The income elasticities of demand for leg and blade shoulder are 11% and 7.6% respectively. The loin is classified as inferior goods, because demand decreases when income increases. The results also demonstrate show that the demand increases highly in the sequence of loin, arm shoulder, spare rib, belly if housewife is older, and the demand of belly increases when family number increases. Belly substitutes every cut except spare rib, and tenderloin substitutes special cuts. Spare rib, on the other hand, does not substitute other cuts. In addition, job status, family member, husband job, purchasing place, consumer characteristic, eating-out times, purchasing time, and weather are statistically significant.
 Keywords
pork cuts;demand;price;income;AIDS;
 Language
Korean
 Cited by
 References
1.
곽영태, & 고복남. (2006). 돼지고기 비선호 부위의 소비유형 분석. 농업경영.정책연구, 33(2), 444-455.

2.
권오상, 강혜정, 서종석, & 조용빈. (2014). 소비자패널자료를 활용한 개별 소비자의 돈육 구입빈도, 구입부위 및 구입량 선택행위 분석. 농업경제연구, 55(3), 47-74.

3.
권오상, & 강혜정. (2014). 다중 이산-연속선택모형(MDCEV)을 이용한 소비자의 돈육 부위별 수요함수 분석. 농촌경제, 37(4), 29-49.

4.
김계웅, & 김석은. (2009). 국내 소비자의 돼지고기 선호도와 소비행태 분석. 한국동물자원과학회지, 51(1), 81-90.

5.
김석은. (2006). 축산물의 선호도와 구매행태에 관한 연구. 한국생활과학회지, 15(3), 501-512

6.
김성용, 전상곤, & 이계임. (2014). 쇠고기 등급별 소비자 선호도 분석. 농촌경제, 37(3), 1-24.

7.
김태균, & 사공용. (1994). 한국의 육류수요분석에 있어서 모형의 적합성 검정: AIDS 모형과 로테르담 모형. 농업경제, 35(2), 17-30.

8.
김혜영, & 김태균. (2003). 육류 수요체계의 내생성과 구조변화. 농촌경제, 26(3), 39-53.

9.
성명환. (1997). 한국의 쇠고기 수입수요 분석. 농촌경제, 20(3), 95-106.

10.
어영준. (1995). AIDS를 이용한 주요 육류 수요 분석에 관한 연구. 건국대학교 석사학위논문.

11.
이정희. (1999). 도시가계의 분기별 육류 수요분석. 한국축산경영학회지, 15(2), 291-305.

12.
이종하, 강현구, & 김원년. (2007). 준이상수요체계(AIDS)를 이용한 육류수요분석. Journal of The Korean Data Analysis Society, 9(3), 1197-1210..

13.
이철현. (1997). 쇠고기시장의 가격결정구조 분석. 농촌경제, 20(2), 51-62.

14.
임청룡, 조용빈, & 조재환. (2014). 패널자료를 이용한 사과, 배, 감귤, 오렌지 수요체계 분석. 식품유통연구, 31(3), 67-84.

15.
전상곤, & 박한울. (2011). ARIMA 모형을 이용한 한육우 사육두수 추정. 농업생명과학연구, 45(5), 115-126.

16.
정경수, & 박창원. (1998). 한국의 육류 수요분석. 농업경제연구, 39(2), 63-78.

17.
조재환, 이정환, & 조영득. (2011). 국내산 쇠고기의 등급별 대체성과 가격 결정. 농업경제연구, 52(3), 79-92.

18.
신용광, 이상영, & 박민수. (2001). 쇠고기에 대한 도시가계 선호분석: 컨조인트 분석을 이용하여. 농촌경제, 42(2), 17-32.

19.
Deaton, A., & Muellbauer, J. (1980). An almost ideal demand system. The American Economic Review, 70(3), 312-326.

20.
Eales, J. S. (1993). Simultaneity and structural change in US meat demand. American Journal of Agricultural Economics, 7(5), 259-568.

21.
Tryfos, P., & Tryphonopoulos, N. (1973). Consumer demand for meat in Canada. American Journal of Agricultural Economics, 47(3). 647-652.

22.
William, G. (1965). Change in price elasticities of demand for beef, pork, and broilers. American Journal of Agricultural Economics, 47(3), 793-802.

23.
Workman, J. P., & Sam, L. K., & Hooper, J. F. (1972). Price elasticity of demand for beef and range improvement decisions. Journal of Range Management, 25(5), 338-341. crossref(new window)