Selective Media for Isolation and Enumeration of Lactic Acid Bacteria from Kimchi

김치에서 젖산균의 선발 및 계수를 위한 선택배지

  • 이명기 (한국식품개발연구원 생물공학연구부) ;
  • 박완수 (한국식품개발연구원 생물공학연구부) ;
  • 강국희 (성균관대학교 낙농공학과)
  • Published : 1996.10.01

Abstract

Selective media for isolation and enumeration of lactic acid bacteria from kimchi were compared using 36 strains of lactic acid bacteria from kimchi and dairy products. Among the selective media, KF Streptococcus agar showed the best result for the selection of Enterococcus group and Pediococus group, and M-17 agar with pH indicator for Lactococcus group, the m-LBS agar for Lactobacillus group, and PES-3 agar for Leuconostoc group.

References

  1. 한국식품과학회지 v.27 김치에서 분리한 저온성 젖산균의 동정 소명환;김영배
  2. Korean J. Food. Sci. Technol. v.16 Effect of temperature and salt concentration on kimchi fermentation Mheen, T. I.;Kwan,T. W.
  3. 한국산업미생물학회지 v.20 김치발효 중의 젖산균의 경시적 변화 및 분리 젖산균의 동정 이철우;고창영;하덕모
  4. 한국식품과학회지 v.22 김치에서 젖산균의 분리 및 이세균들의 배추즙액 발효 심선택;경규항;유양자
  5. 한국미생물학회지 v.27 김치에서 서식하는 Gram 양성세균의 분리 및 동정의 재평가 임종락;박현근;한홍의
  6. 인하대학교 기초과학연구소 논문집 v.12 Bromophenol blue 배지상에서 유산균의 분별 측정 한홍의;박현근
  7. 한국미생물학회지 v.31 온도강하에 의한 김치발효의 유산균 군집의 특징 이현중;백지호;양문;한홍의;고용덕;김흥재
  8. 日本食品工業學會誌 v.35 醱酵漬物中の名種乳酸菌群の選擇計數 官尾茂雄;小川敏男
  9. Bacterial starter cultures for foods(3rd ed.) Gilliland, S. E.
  10. J. Food Sci. v.56 A selective and differential agar medium Al-Zoreky, N.;Sandine, W. E.
  11. Appl. Environ. Microbiol. v.59 Development and use of a selective medium for isolation of Leuconostoc spp. from vegetables and dairy products Benkerroum, N.;Misbah, M.;Sadine, W. E.;Elaraki, A. T.
  12. The prokaryotes v.II The family Streptococcaceae Teuber, M.;Geis, A.;Starr, M. P.;Stolp, H. G.;Balows, A.;Schelegel, H. G.
  13. Difco Manual(10th ed.) Dehydrated culture media and reagents for microbiology Difco Laboratories
  14. Oxoid Manual(5th ed.) The oxoid manual of culture media, ingredients and other Laboratory services Oxoid Limited
  15. J. Food Microbiol. v.2 Elective and selectibve media for lactic acid bacteria Reuter, G.
  16. Appl. Microbiol. v.29 Improved medium for lactic streptococci and their bacteriophage Terzaghi, B. E.;Sandine, W. E.