The Influence of Lycii fructus Extracts on the Growth and Physiology of Microorganism

구기자(Lycii fructus) 추출물이 미생물 생육에 미치는 영향

  • 주인선 (충남대학교 식품공학과) ;
  • 성창근 (충남대학교 식품공학과) ;
  • 오만진 (충남대학교 식품공학과) ;
  • 김찬조 (충남대학교 식품공학과)
  • Published : 1997.08.01

Abstract

This study was peformed to investigate the effects of Lycii fructus extracts on the growth and physiology of S. cerevisae D7l, L. casei KCTC 3165, and E. coli DH5. When Lycii fructus was added into solid culture media, the growth of S. cerevisea D7l and L. casei KCTC 3165 was increased, whereas that of E. coli DH5 was somewhat decreased. The growth of S. cerevisiea D7l and L. casei KCTC 3165 were much promoted in the culture media including methanol extract of 1.0% and 1.5%, respectively. E. coli DH5 was changed its morphology not only in 10% Lycii fructus juice but also 1.0% methanol and chloroform extract of Lycii fructus. Its size in those growth condition was eight times longer than that of the normal E. coli DH5. It was elucidated that elongation phenomenan of E. coli DH5 was also appeared by adding 0.135% of Na$^{+}$, $K^{+}$, and the mixture of Na$^{+}$ and $K^{+}$.TEX> +/.

References

  1. 대한식물도감 이창복
  2. 한국식문화학회지 v.4 산수유 및 다류식이가 흰쥐의 간기능과 혈액상에 미치는 영향 주현규;장대자
  3. 한국유용자원 식물연구자원총람 v.4 김근수
  4. 한국식품과학회지 v.22 구기자, 당귀, 오미자, 오갈피 추출물의 유리당, 유리아미노산, 유기산, 탄닌의 조성 오상룡;김성수;민병용;정동효
  5. 한국식문화학회지 v.3 산수유와 구기자를 이용한 국산 전통차 개발에 관한 연구 주현규
  6. 한국식품개발연구원 보고서, E1051-0079 과실및 생약류 추출성분의 기호특성에 관한 연구(2차) 오상룡
  7. 한국식품개발연구원 보고서, S1300 구기자를 주 원료로한 혼합차 개발연구 오상룡
  8. 충남대학교 석사학위논문 구기엽의 채취시기별 영양성분 함량 및 차류의 개발 이미영
  9. 고려인삼학회지 v.10 효모생육에 미치는 홍삼박의 영향 김상달;도재호;이광승;성현순
  10. Korean J. Ginseng Sci. v.5 A bioassay of ginseng extract based on yeast growth determination Jung, N. P.
  11. 한국식품과학회지 v.18 추출조건에 따른 홍삼엑기스의 물리적 성질의 변화 성현순;김나미;김유정
  12. 한국식품과학회지 v.23 식품 부패미생물의 증식을 억제하는 천연 항균성물질의 검색 이병완;신동화
  13. 한국식품과학회지 v.23 식품 부패미생물에 대한 천연 항균성 물질의 농도별 및 분획별 항균 특징 이병완;신동화
  14. 한국식품과학회지 v.24 무의 젖산균 촉진물질과 촉진작용 박경숙;경규항
  15. 농촌진흥청 제 1차년도 보고서 구기자를 이용한 가공식품에 관한 연구 김찬조;오만진;성창근;서관석;복진영;손현주
  16. 충남의대잡지(별첨) v.13 Penicillin이 포도구균 세포벽 형성에 미치는 전자 현미경적 연구 황준경;최대경;박정규;백태현
  17. 미생물학실험서 김찬조;김교창;장지현;정지흔
  18. 乳酸菌の異常伸長現象 修士課程硏究課題 地原聰子
  19. 乳酸菌の異常伸長現象について 鳥取大學卒業論文硏究課題 山仲隆司
  20. 乳酸菌の異常伸長に關する要因について 鳥取大學卒業論文硏究課題 靑山貴子
  21. 日本食品工業學會誌 v.21 枸杞のベタインについて 西山隆造
  22. 乳酸菌の異常伸長に關する要因 鳥取大學卒業論文硏究課題 佐藤彰
  23. 乳酸菌の菌體內鹽濃度と伸長との關係 鳥取大學卒業論文硏究課題 林親