DOI QR코드

DOI QR Code

Effects of Ephedras Herba on the activity of antioxidant

마황(麻黃) 추출물이 항산화에 미치는 영향

  • Song, Seong-Min (Dept. of Oriental Rehabilitation Medicine, Oriental Medical College, Kyung-won University) ;
  • Lim, Hyung-Ho (Dept. of Oriental Rehabilitation Medicine, Oriental Medical College, Kyung-won University) ;
  • Kwon, Ki-Rok (Korean Medical College, Sangji University) ;
  • Lim, Tae-Jin (Devision of Animal resourses and life science, Sangji University) ;
  • Song, Yun-Kyung (Dept. of Oriental Rehabilitation Medicine, Oriental Medical College, Kyung-won University)
  • 송성민 (경원대학교 한의과대학 한방재활의학과교실) ;
  • 임형호 (경원대학교 한의과대학 한방재활의학과교실) ;
  • 권기록 (상지대학교 한의과대학 침구과) ;
  • 임태진 (상지대학교 동물자원학부 생명공학과) ;
  • 송윤경 (경원대학교 한의과대학 한방재활의학과교실)
  • Published : 2007.06.30

Abstract

Objectives : The purpose of this study was to investigate the antioxidative effects of Ephedrae Herba extract. Methods : Total antioxidant status was examined by total antioxidant capacity(TAC), total antioxidant response(TAR) against potent free radical reactions, total phenolic content, DPPH radical scavenging activities, and the inhibitory effect of the extract on lipid peroxidation in rat liver mitochondria. Results : 1. TAC and TAR of Ephedrae Herba extract at the concentration of 5mg/ml were 3.76 and 1.65 mM Trolox equivalents , respectively. 2. Total phenolic content of Ephedrae Herba extract at the concenuation of 5mg/ml was 3.52 mM gallic acid equivalent. 3. Concentration of Ephedrae Herba extract at which DPPH radical scavenging activity was inhibited by 50% was 0.46mg/ml as compared to 100% by pyrogallol solution as a reference. 4. Ephedrae Herba extract at the concentration of 2mg/ml significantly decreased TBARS concentration by 97%, showing that Ephedrae Herba extract prevented lipid peroxidation at the low concentration. Conclusion : Thus antioxidant effects of Ephedrae Herba extract appear to be due to, at least in part, the prevention from free radicalsinduced oxidation, followed by inhibition of lipid peroxidation.

References

  1. Ames BN, Shigenaga MK, Hagen TM. Oxidants, antioxidants, and the degenarative disease of aging. Proc. Natl. Acad. Sci. USA. 1993;90:7915-7922 https://doi.org/10.1073/pnas.90.17.7915
  2. McCord, J. M. and I. Fridovich. Superoxide dismutase. An enzymic function for erythrocupr ein(hemocuprein). J. Biol. Chem. 1969;244:6049-6055
  3. Branen AL. Toxicology and biochemistry of butylated hydroxyanisole and butylated hydroxytoluene. J. Am. Oil. Chem. Soc. 1975;52:59-63 https://doi.org/10.1007/BF02901825
  4. 석지혜, 김미경, 주재원, 한지숙, 박정현. 녹차 폴리페놀이 제2형 당뇨병환자의 혈당, 지질 및 항산화체계에 미치는 영향. 당뇨병. 2006;30(3):217-25
  5. 소은미, 정은주, 신장철, 김성현, 백순옥, 김영만, 김일광. 보이차(Pu-erh tea)의 항산화 효과. Analytical Science & Technology. 2006;19(1):39-44
  6. 정광희, 이영종, 성낙술. 박하의 항산화효능에 대한 연구. 대한본초학회지. 2005;20(4):103-112
  7. 조수인, 오원우. 황금의 항산화효과. 대한본초학회지. 2005;20(3):67-74
  8. 김상현, 김연섭. 葛根의 뇌해마 신경세포 손상보호와 항산화 효능에 대한 연구. 동의생리병리학회지. 2005;19(2):416-425
  9. 명성화, 김연섭. 대황의 항산화와 신경세포손상 보호효능에 대한 연구. 동의생리병리학회지. 2005;19(3):647-665
  10. 김경호, 이송실, 백진웅, 이상재, 김광호. 산사가 노화유발 흰쥐의 항산화능에 미치는 영향. 대한예방한의학회지. 2004;8(2):65-80
  11. 김기홍, 정국훈, 김광호, 고성규. 오자연종환이 노화유발 흰쥐의 항산화능에 미치는 영향. 대한예방한의학회지. 2005;9(1):49-63
  12. 박성민, 임명현, 이준희, 박재현. 보중익기탕과 육미지황탕이 노화촉진생쥐(SAM)의 간장내 항산화작용에 미치는 영향. 대한본초학회지. 2003;18(4):175-191
  13. 임창수, 김갑성. 작약 약침액의 항산화 효능에 관한 연구. 대한침구과학회지. 1997;14(2):191-198
  14. 김봉찬. 小靑龍湯이 Zucker rat의 비만 및 항산화에 미치는 영향. 한방재활의학과학회지. 2002;12(4):1-10
  15. Newaz MA, Yousefipour Z, Oyekan A. Oxidative stress-associated vascular aging is xanthine oxidase-dependent but not NAD(P)H oxidase-dependent. J Cardiovasc Pharmacol. 2006 Sep;48(3):88-94 https://doi.org/10.1097/01.fjc.0000245402.62864.0a
  16. 황미자, 신현대, 송미연. 한국에서 비만치료에 쓰이는 한약에 대한 문헌 연구. 한방재활의학회지. 2006;16(3):65-81
  17. Boozer CN, Daly PA, Homel P, Solomon JL, Blanchard D, Nasser JA, Strauss R, Meredith T. Herbal ephedra/caffeine for weight loss: a 6-month randomized safety and efficacy trial. Int J Obes Relat Metab Disord. 2002 May;26(5):593-604 https://doi.org/10.1038/sj.ijo.0802023
  18. Boozer CN, Nasser JA, Heymsfield SB, Wang V, Chen G, Solomon JL. An herbal supplement containing Ma Huang-Guarana for weight loss: a randomized, double-blind trial. Int J Obes Relat Metab Disord. 2001 Mar;25(3):316-324 https://doi.org/10.1038/sj.ijo.0801539
  19. Coffey CS, Steiner D, Baker BA, Allison DB. A randomized double-blind placebo-controlled clinical trial of a product containing ephedrine, caffeine, and other ingredients from herbal sources for treatment of overweight and obesity in the absence of lifestyle treatment. Int J Obes Relat Metab Disord. 2004 Nov;28(11):1411-1419 https://doi.org/10.1038/sj.ijo.0802784
  20. 박영기, 이위영, 안진권. 산림자원을 이용한 항산화 소재 개발 연구동향. Trend in Agreiculture & Life Science, TALS 2006;4(1):1-13
  21. Hovius, R., H. Lambrechts, K. Nocolay and B. de Kruijff. Improved methods to isolate and subfractionate rat liver mitochondria. Lipid composition of the inner and outer membrane. Biochim. Biophys. Acta. 1990;1021:217-226 https://doi.org/10.1016/0005-2736(90)90036-N
  22. Erel, O. A novel automated direct measurement method for total antioxidant capacity using a new generation, more stable ABTS radical cation. Clin. Biochem. 2004;37:277-285 https://doi.org/10.1016/j.clinbiochem.2003.11.015
  23. Erel, O. A novel automated method to measure total antioxidant response against potent free radical reactions. Clin. Biochem. 2004;37:112-119 https://doi.org/10.1016/j.clinbiochem.2003.10.014
  24. Singleton, V.L. and R. Orthofer. Analysis of total phenols and other oxidation substrates and antioxidants by means of Folin-Ciocalteu reagent. 1999
  25. Malterud, K.E., T.L. Farbrot, A.E. Huse and R.B. Sund. Antioxidant and radical scavenging effects of anthraquinones and anthrones. Pharmacology 1993;47:77-85 https://doi.org/10.1159/000139846
  26. Stacey, N.H. and C.D. Klaassen. Inhibition of lipid peroxidation without prevention of cellular injury in isolated rat hepatocytes. Toxicol. Appl. Pharm. 1981;58:8-18 https://doi.org/10.1016/0041-008X(81)90110-1
  27. Lowry, O.H., N.J. Rosebrough, A.L. Farr and R.J. Randall. Protein measurements with the Folin phenol reagent. J. Biol. Chem. 1951;193:265-275
  28. 신부안 외. 노인의학 I. 광주:전남대학교 대학원 의학과. 1981;18-23
  29. Harman, D.: Aging; A theory based on free radical chemistry. J. Gerontology, 1956;11:298-298 https://doi.org/10.1093/geronj/11.3.298
  30. Barry, H., Okezie, I. A. and Ellis, H.: DNA and Free Radical. Ellis Horwood, West Sussex, England, 1993;1
  31. 김호철. 한약약리학. 집문당. 2001;63-66
  32. 임경아, 조여원. 마황(麻黃)추출물이 흰쥐에서 체지방 조직의 UCP2 발현과 면역세포에 미치는 영향. 한국영양학회지;학술대회지. 2002;88-88
  33. 정수영. 선모의 청각세포에서 항산화 효과와 Streptococcus mutans에 대한 치아우식 활성능 억제연구. 원광대학교 대학원, 박사학위논문. 2005
  34. 강승호. 女貞子, 旱蓮草 및 二至丸의 항산화활성 및 혈압에 미치는 영향에 관한 연구. 동국대학교 대학원, 석사학위논문. 2004
  35. 유태원. 숙지황의 GC-1 spg Cell에 대한 항산화 효과. 경희대학교 대학원, 석사학위논문. 2006
  36. 박정열. 녹용의 GC-1 spg Cell에 대한 항산화 효과. 경희대학교 대학원, 석사학위논문. 2006
  37. 최춘환. 인동의 항산화 활성성분. 부경대학교 대학원, 석사학위논문. 2006
  38. 이승은, 성낙술, 방진기, 강승원, 이성우, 정태영. 인삼 추출물의 Angiot-ensin Converting Enzyme 저해 효과와 항산화 활성. 한국약용작물학회지. 2003;11(3):236-245
  39. 차배천, 임태진, 이광회, 이승배. 오배자 성분이 항산화 및 간보호 효과. 한국약용작물학회지. 2000;8(2):157-164
  40. 조정숙. 소전통락편(消栓通絡片)의 항산화 및 신경세포 보호작용. 동국의학. 2004;11(1):277-286
  41. 김진원. 三精丸의 항산화 효과. 동국대학교, 석사학위논문. 2006
  42. 조수인. 四君子湯의 抗酸化 効果. 동의대학교, 석사학위논문. 2000
  43. Sung Yong Kim, Kun Ho Son, Hyun Wook Chang, Sam Sik Kang, Hyun Pyo Kim. Antiarthritic Activity of Twenty Seven Plant Extracts. 한국응용약물학회;학술대회지. 1997;99-99
  44. 김현미, 이향숙, 김정선, 조정제, 유영천, 안현종, 최훈, 임강현. 麻黃의 사람 비점막 섬유아세포 monocyte chemotactic protein 중 MCP-2 및 MCP-3 분비에 대한 효과. 대한대한본초학회지. 2002;17(1):29-38
  45. 주영승, 고병섭. 동의보감 당뇨 처방에 사용되는 한약재에서 인슐린성 물질(Insulin-Like substance)의 탐색. 한국농화학회지. 2002;45(1):47-52
  46. 김혜경, 최종원, 이정규, 김순신. 계작지모탕의 항염 진통효과. 생약학회지. 1995;26(1):96-97
  47. 이성임, 정명현, 문영희. 오약순기산의 소염 진통작용에 관한 연구. 생약학회지. 1994;25(1):100-100
  48. 이종년. 麻黃定喘湯이 I 型 IV型의 알러지 反應과 肺損傷에 미치는 影響. 대전대학교, 석사학위논문. 1997
  49. 장재호. 麻黃附子細辛湯이 실험동물의 심혈관계에 미치는 영향. 원광대학교, 석사학위논문. 1994
  50. Dean RT, Gieseg, Davies MJ. Reactive species and their accumulation on the radical damaged proteins. Trends Biochem. Sci. 1993;18:437-41 https://doi.org/10.1016/0968-0004(93)90145-D
  51. Hahm TS, King DL, Min DB. Food antioxidants. Food and Biotechno-logy. 1993;2:1-8
  52. 김영균, 양기호, 조수인. 석곡의 항산화효과. 대한본초학회지. 2005;20(4):53-60
  53. 박선영, 서정민, 백정한. 가미소건중탕이 D-galactose로 노화를 유발시킨 백서의 항산화능에 미치는 영향. 대한한방소아과학회지. 2005;19(1):153-171
  54. 한병삼, 배영춘, 송승연, 박혜선, 이재흥, 김경요. 청심연자탕의 항산화효과와 기전에 대한 연구. 사상체질의학회지. 2004;16(1):130-147
  55. 전경택, 금동호, 이명종. 實脾飮이 Zucker rat의 비만 및 항산화에 미치는 영향. 한방재활의학과학회지. 2003;13(2):69-85
  56. Meyer AA, Kundt G, Lenschow U, Schuff-Werner P, Kienast W. Improvement of early vascular changes and cardiovascular risk factors in obese children after a six-month exercise program. J Am Coll Cardiol. 2006 Nov 7;48(9):1865-1870 https://doi.org/10.1016/j.jacc.2006.07.035
  57. Re, R., N. Pellegrini, A. Proteggente, A. Pannala, M. Yang and C. Rice-Evans. Antioxidant activity applying an improved ABTS radical cation decolorization assay. Free Radic. Biol. Med. 1999;26:1231-7 https://doi.org/10.1016/S0891-5849(98)00315-3
  58. Benzie, I.F. and J.J. Strain. Ferric reducig/antioxidant power assay: direct measure of total antioxidant capacity of biological fluids and modified version for simultaneous measurement of total antioxidant power and ascorbic acid concentration. Methods Enzymol.1999;299:15-27 https://doi.org/10.1016/S0076-6879(99)99005-5
  59. Beckman, K.B., and Ames, B.N. The Free Radical Theory of Aging Matures. Physiol. Rev. 1998;78:547-581
  60. 김현구, 나경민, 예수향, 한호석. 오미자 추출물의 추출특성 및 항산화 효과, 한국식생활문화학회지. 2004;19(5):484-490
  61. 정성제, 이진희, 송효남, 성낙술, 이승은, 백남인. 약용 식물 추출물의 항산화 활성 검색. 한국농화학회지. 2004;47(1):135-140
  62. 이경애, 정혜영. 전통 한약탕제인 녹용대보탕의 생리활성 효과. 한국식품영양과학회지. 2004;33(1):28-33 https://doi.org/10.3746/jkfn.2004.33.1.028
  63. 안봉전, 이진태, 이창언, 손준호, 이진영, 박태순, 이인철, 송미애, 천순주, 지선영. 청열소독음(淸熱消毒飮)과 구성약재의 암세포 독성, 항균 및 항산화 효과. 대한대한본초학회지. 2005;20(4):41-51
  64. 김대호, 박진홍, 김정화, 김철희, 유진현, 권민철, 이현용. 저온 추출 공정에 의한 마황과 복분자의 면역 활성 증진 효과. 한국약용작물학회지. 2005;13(3):81-86