Development of Green-Tourism Potential Evaluation Method Considering Rural Amenity and Demand of Citizen

농촌어메니티 및 도시수요를 고려한 그린투어리즘 잠재력 평가기법 개발

  • 배승종 (서울대학교 노화.고령사회연구소)
  • Published : 2008.12.30

Abstract

The objectives of this study are to develop a green tourism potential evaluation method with rural amenity and demand of citizen. The new index which was named GPD(green tourism potential degree) is designed to propose the green tourism potential of rural areas using spatial analysis of geographic information system and spatial interaction of gravity model. And in order to evaluate the green tourism potential with supply side and demand side, two indices were defined; One is green tourism demand degree(GDD) which is developed to quantify a demand side potential by the analysis of urban population and urbanization index, and the other is green tourism attraction degree(GAD) which is developed to quantify a supply side potential by the analysis of rural amenity values using AHP algorithm, based on opinion of related experts. The developed method was applied to a part of Kyounggi province, Seoul and Incheon. All the study area's GAD, GDD and GPD were assessed and the proposed green tourism potential evaluation method could be used in developing rural development plans and green tourism policies considering spatial interaction with citizen and green tourism resources.

References

  1. 강신겸, 2001, 여가시간확대와 농촌관광의 가능성, 여가와 농촌활성화 심포지엄
  2. 권오옥, 김천성, 2002, 농촌 활성화를 위한 그린투어리즘 추진방안, 한국협동조합연구, 20(2) : 101-128
  3. 권용대, 홍종숙, 2003, 농촌 어메니티자원을 활용한 그린투어리즘의 경제성 분석, 한국농촌계획학회지, 9(3) : 17-23
  4. 김기성, 이용희, 2003, 춘천권 관광농원의 접근성 및 적지 분석, 2003, 한국농촌계획학회지, 9(1) : 19-26
  5. 김대식, 구승모, 2004, 관광소득의 요인별 분포특성에 근거한 농촌마을 개발전략에 관한 연구, 한국농촌계획학회지, 10(4) : 39-44
  6. 김대식, 최현성, 2007, 어메니티자원과 인적자원을 고려한 농촌마을의 관광잠재력 평가기법 개발, 한국농촌계획학회지, 13(2) : 7-16
  7. 김범수, 이주희, 1997, 농산촌에 있어서 Green Tourism의 전개를 위한 농촌지역 주민과 도시민의 의식조사, 한국지역개발학회지, 9(3) : 183-199
  8. 박석희, 2002, 농촌관광 활성화를 위한 어메니티 자원 활용기술, 농촌 어메니티 보전 및 관광자원화 방안 심포지엄 자료집, 농촌생활연구소
  9. 박호균, 2001, 농촌관광 활성화를 위한 어메니티 증진방안, 농어촌과 환경, 11(4) : 3-11
  10. 배승종, 정하우, 2007A, AHP기법에 의한 농촌 어메니티 가치 평가 모델 개발, 한국농공학회지, 49(5) : 33-44 https://doi.org/10.5389/KSAE.2007.49.5.033
  11. 배승종, 정하우, 2007B, GIS 및 RS를 이용한 자료 구축 및 농촌 어메니티 가치 평가 모델의 적용, 한국농공학회지, 49(5) : 45-54 https://doi.org/10.5389/KSAE.2007.49.5.045
  12. 배중남, 2004, 농촌어메니티 자원을 활용한 농촌활성화 방안, 삶의 질 높임과 농촌자원개발 포럼 발표 자료집, 45-72
  13. 송화성, 박석희, 2006, 라이프스타일이 농촌어메니티자원 선호 및 농촌관광활동 참여에 미치는 영향, 농촌관광연구, 13(2) : 85-106
  14. 오승현, 엄붕훈, 2007, 그린투어리즘에 대한 대구시민의 태도 및 의식조사 연구, 한국농촌계획학회지, 13(4) : 79-86
  15. 송대효, 2005, 농촌관광의 추진요인과 유인요인 측정, 농촌관광연구, 12(2) : 117-144
  16. 이인배, 1999, 관광지 개발 적지선정을 위한 GIS 기법 활용에 관한 연구, 경기대학교 박사학위논문
  17. 이지민, 배승종, 이정재, 정하우, 2004, 농촌휴양지 적성평가를 위한 GIS 및 RS 기법의 활용, 한국농촌계획학회지, 10(3) : 1-7
  18. 이호철, 2000, 그린투어리즘에 의한 지역사회 개발방안, 농촌사회 제10권, 한국농촌사회학회
  19. Cocklin, Chris, Michael Harte and John Hay, 1990, Resource Assessment for Recreation and Tourism: a NewZealand Example, Landscape and Urban Planning, 19 : 291-303 https://doi.org/10.1016/0169-2046(90)90027-Y
  20. 20. Goodall, B., 1991, Understanding Holiday Choice, in C. Cooper(ed) Progress in Tourism, Recreation and Hospitality Management 3, London:Bellhaven Press : 58-77
  21. Kim, S. S., C. K. Lee, David B. Klenosky, 2003, The Influence of Push and Pull Factors at Korean National Parks, Tourism Management, 24 : 169-180 https://doi.org/10.1016/S0261-5177(02)00059-6
  22. Kliskey, A.D., 2000, Recreation terrain suitability mapping: a spatially explicit methodology for determining recreation potential for resource use assessment, Landscape and Urban Planning, 52 : 33-43 https://doi.org/10.1016/S0169-2046(00)00111-0
  23. OECD, 1999, Cultivating Rural Amenities: An Economic Development Perspective
  24. OECD, 2000, Valuing Rural Amenities
  25. Richard Sharpley, 2002, Rural tourism and the challenge of tourism diversification : the case of Cyprus, Tourism Management, 23 : 233-244 https://doi.org/10.1016/S0261-5177(01)00078-4
  26. Sharpley, Richard and Julia Sharpley, 1997, Rural tourism an introduction : International Thomson Business Press, 4-21, 45-65