DOI QR코드

DOI QR Code

Subjectivity Study on Food-preference of an Expressway-resting-place-customer

고속도로 휴게소 이용고객에 관한 음식 선호도 주관성 연구 -지역 대학생들을 중심으로-

  • 김동수 (관동대학교 호텔외식조리경영학과) ;
  • 이제영 (관동대학교 광고홍보학과)
  • Received : 2013.10.18
  • Accepted : 2013.11.29
  • Published : 2014.01.28

Abstract

This study was researched by practical method in a subjectivity study accessible in-depth, in sloughing off old habit of functional quantity analysis about food preference of an expressway resting place customer. The perception pattern come out in this study were divided into four types in Q-methodology. The result is as follows ; it is that divided '1[(N=7) : Cleanliness-selection Type], 2[(N=13) : Economy Type], 3[(N=9) : Selling-area Goodwill Type], 4[(N=10) : Self-satisfaction Type]'. Like this, it found that is very different type all over. Hereafter, this study is to ascertain acceptance behavior about reception type on food-preference of an expressway-resting-place-customer ; to offer a developmental suggestion about it.

Keywords

Food-preference;Expressway-resting-place-customer;Q-Methodology;Subjectivity Study

References

  1. 김상태, 호텔레스토랑 이용고객의 메뉴선택 행동에 관한 연구, 부경대학교 대학원 석사논문, pp.29-32, 2005.
  2. 김흥규, "주관성 연구를 위한 Q방법론의 해", 간호학 논문집, 제6권, 제1호, pp.1-11, 1992.
  3. 김흥규, Q방법론의 이해와 적용, 서강대 언론문화연구소., p.45, 1990.
  4. 나정기, 메뉴관리론, 백산출판사, pp.21-23.
  5. 박유진, 고속도로 컨세션 외식사업 고객의 이용행태와 메뉴선택행동에 관한 연구, 세종대학교 대학원 조리외식경영학과 석사논문, p.2, 2010.
  6. 문광식, 고속도로 휴게소의 시설개선 방안에 관한 연구, 연세대학교 산업대학원 석사논문, pp.32-35, 2001.
  7. 문광식, 고속도로 휴게소의 시설개선 방안에 고나한 연구, 연세대학교 석사논문, p.27, 2001.
  8. 서정희, "고속도로 휴게소에서 판매되는 식품의 세균학적 품질", 한국식품위생안전성학회지, 15-2. 한국식품위생안정성학회, pp.61-67, 2000.
  9. 선우동훈, "Q방법론에 의한 소비자행동 연구", 광고연구, 여름호(제11호), 한국방송광고공사, p.7, 1991.
  10. 유현종, 고속도로 휴게소의 가로시설물 디자인에 관한 연구, 경희대학교 석사논문, p.5, 1999.
  11. 임효원, 레스토랑 이용고객의 메뉴선택행동에 관한 연구, 대구대학교 대학원 석사논문, pp.10-13, 1997.
  12. 장형팔, 고속도로 휴게음식점 고객의 메뉴 선택속성과 발전방안에 관한 연구, 단국대학교 경영대학원 관광경영학과 관광경영전공 석사논문, pp.1-2, 2010.
  13. 최웅배, 고속도로 휴게소 발전방안 연구, 호남대학교 경영행정대학원 석사논문, pp.5-23, 1993.
  14. 한국도로공사 휴게시설 안내, 2010.04.30 검색자료 참고.
  15. 함형만, 고속도로 휴게소의 식당메뉴활성화 방안에 관한 연구, 경기대학교 관광대학원 석사논문, pp.16-26, 2001.
  16. 함형만, 고속도로 휴게소의 식당메뉴 활성화 방안에 관한 연구, 경기대학교 관광전문대학원 석사논문, pp.27-32, 2000.
  17. 함형만, 고속도로 휴게소의 식당메뉴 활성화 방안에 관한 연구, 경기대학교 관광전문대학원 석사논문, pp.50-57, 2000.
  18. S. Brown, Political Subjectivity: Applications of Q Methodology, New Haven: Yale University Press. p.46, 1980.
  19. S. Brown, D. During, and S. Selden, Q Methodology, In G. Miller and M. Whicker, eds., Handbook of Research Methods in Public Administration, New York: Marcel Dekker, 1999.
  20. J. Dryzek, Discursive Democracy, Cambridge: Cambridge University Press. 1990.
  21. Highway Research board, High Capacity Manual Washington D.C National Academy Sciences, p.8, 1985.
  22. M. A. Khan, Food Service Operations, AVI Publishing Co. Inc. pp.42-44, 1987.
  23. P. M. Patterson, T. J. Burkink, R. S. Lipsey, J. Lipsey, and R. W. Roth, Targeting tourists with state branding programs Agribusiness, Vol.19, No.4, pp.525-238.
  24. S. J. Simmon, Health: A Concept Analysis", Int. J. Nurs. Study, Vol.26, No.2, pp.155-161, 1989. https://doi.org/10.1016/0020-7489(89)90031-X
  25. C. Spears, Food Service Organization, 2nd edition. N.Y: MacMillian Pub. Co.. pp.467-473, 1991.
  26. W. Stephenson, The Study of Behavior : Q Technique & its Methodology, Chicago : Univ. of Chicago Press. 1953.
  27. W. Stephenson, "Consciousness Out-Subjectivity," In, The Psychological Record. p.18, 1968.
  28. 김흥규, 오세정, "공공디자인에 대한 수용자 태도 연구 : 선호와 기능성을 중심으로", 주관성연구, Vol.21, pp.35-51, 2010.