DOI QR코드

DOI QR Code

Assessment of University Student's Supplements Knowledge and Educational Needs

간호대학생의 건강기능식품 관련 지식정도 및 교육 요구도 조사

  • 김인경 (한서대학교 간호학과) ;
  • 성지아 (대전과학기술대학교 간호학과)
  • Received : 2016.11.25
  • Accepted : 2016.12.28
  • Published : 2017.02.28

Abstract

The purpose of this study is to examine the relationships between supplements knowledge and educational needs of nursing students. Data were collected through self-reported structured questionnaire using convenient sampling survey from 586 students enrolled in the nursing department from May to June, 2015. The average score of supplements knowledge and educational needs were 15.45 and 3.45 respectively. There were positive correlations between supplements knowledge and educational needs. As a result, the men's score of supplements knowledge is higher than women's according to the general characteristics of nursing students. It is necessary to develop a comprehensive program to improve for inducing the effective supplements knowledge and educational needs in nursing students.

Keywords

University Students;Supplements;Knowledge;Education

References

  1. 한국일보, "건강기능식품시장 4년 급성장," http://www.hankookilbo.com/v/7fdd74fd4f8d4fc7a6b8bb02ef7ffc92, 2016.
  2. 식품의약품안전처, "건강기능식품 이용실태 및 인식도 설문조사," 2012.
  3. 김인경, 고영지, "지각된 근골격계 문제를 가진 여성노인의 건강기능식품 이용행태," 가정간호학회지, 제20권, 제1호, pp.24-32, 2013.
  4. 매일경제, "건강기능식품 사용 설문조사," http://news.mk.co.kr/newsRead.php?year=2016&no=83892, 2016.
  5. 김수올, "간호보건계열 대학생의 건강관련요인, 영양지식 및 식생활 태도," 한국학교보건학회지, 제28권, 제3호, pp.158-167, 2015.
  6. 최정화, "서울 일부지역 대학생의 비타민. 무기질 보충제 섭취 실태 및 관련요인에 관한 연구," 한국영양학회지, 제48권, 제8호, pp.352-363, 2015.
  7. L. B. Seeff, H. L. Bonkovsky, V. J. Navarro, and G, Wang, "Herbal products and the liver: a review of adverse effects and mechanisms," Gastroenterology, Vol.148, No.3, pp.517-532, 2015. https://doi.org/10.1053/j.gastro.2014.12.004
  8. 식품의약품안전처, "2015 식품의약품통계연보: 건강기능식품 부작용 보고 현황," 제17호, p.210, 2015.
  9. F. Stickel and D, Shouval, "Hepatotoxicity of herbal and dietary supplements: an update," Archives of toxicology, Vol.89, No.6, pp.851-865, 2015. https://doi.org/10.1007/s00204-015-1471-3
  10. 이현숙, 권오란, 원혜숙, 김주희, 곽진숙, 정세원, 홍소영, 홍진환, 이혜영, 김지연, 강윤정, 김미경, "건강기능식품 기능성평가 교육 요구도에 관한연구," 한국식생활문화학회지, 제24권, 제3호, pp.331-337, 2009.
  11. F. Faul, E. Erdfelder, A. Buchner, and A. G. Lang, "Statistical power analyses using G*Power 3.1: Tests for correlation and regression analyses," Behavior Research Methods, Vol.41, pp.1149-1160, 2009. https://doi.org/10.3758/BRM.41.4.1149
  12. 식품의약품안전처, "식품의약품정보포털: 건강기능식품," http://www.foodsafetykorea.go.kr/ portal/board/boardDetail.do, 2016.
  13. 한국건강기능식품협회, "자료실: 건강기능식품 및 강의자료," http://edu.khsa.or.kr/Reference/Info01, 2016.
  14. 김인경, "노인 소화기 암환자의 건강기능식품 사용에 관한 연구," 노인간호학회지, 제12권, 제1호, pp.51-56, 2007.
  15. 김소영, 유정순, 장경자, "인천지역 대학생의 건강기능식품 섭취 실태와 건강기능식품 섭취 유무에 따른 식습관, 식이섭취 및 식사의 질 조사," 한국영양학회지, 제46권, 제2호, pp.167-176, 2013.
  16. K. L. Barnes, L. Ball, B. Desbrow, N. Alsharairi, and F. Ahmed, "Consumption and reasons for use of dietary supplements in an Australian university population," Nutrition Vol.32, No.5, pp.524-530, 2016. https://doi.org/10.1016/j.nut.2015.10.022
  17. 이현숙, 한지혜, 김선효, "한국 일부 청소년의 건강기능식품용 비타민.무기질 보충제 섭취 실태 및 관련 요인 조사," 한국식생활문화학회지, 제28권, 제4호, pp.415-423, 2013.
  18. 김선효, "우리나라 일부 대학생의 건강기능식품 섭취 실태 및 섭취 요인 연구," 한국식생활문화학회지, 제25권, 제2호, pp.150-159, 2010.
  19. A, Morawska, I. Boleslawska, and J. Przyslawski, "The nutritional awareness of functional food among university students in Poland," Rocz Panstw Zakl Hig, Vol.67, No.2, pp.163-167, 2016.
  20. 매일경제, "건강기능식품 95%는 과학적으로 효과 입증 안됐다," http://news.mk.co.kr/newsRead.php?year=2015&no=428759, 2015.
  21. 최정화, 제유진, "서울 일부지역 대학생의 비타민.무기질 보충제 섭취 실태 및 관련요인에 관한 연구," Journal of nutrition and health, 제48권, 제4호, pp.352-363, 2015. https://doi.org/10.4163/jnh.2015.48.4.352
  22. 하귀연, 문영자, "일부 대학생의 식품의 영양성분표시에 대한 인지도 평가," 한국콘텐츠학회논문지, 제8권, 제12호, pp.291-298, 2008.
  23. 은정, 김정희, "성인의 연령에 따른 건강기능식품 섭취실태와 정보 요구도 분석," 대한지역사회영양학회지, 제17권, 제1호, pp.26-37, 2012.
  24. 이주은, "체육교육전공 대학생들의 단백질 보충제 섭취실태," 한국식품영양과학회지, 제43권, 제10호, pp.1607-1613, 2014.
  25. 황미숙, 주지형, "충북지역 일부 학교 영양(교)사의 건강기능식품에 대한 인식 및 교육 요구," 한국식품조리과학회지, 제27권, 제3호, 2011.