DOI QR코드

DOI QR Code

Analysis of Occupational Disease Caused by Oral Health Behavior of Some Dental Hygiene Students

일부 치위생과 학생의 구강건강행위와 구강병 발생요인 간의 관계

  • 임순환 (수원과학대학교 치위생과) ;
  • 황지민 (백석문화대학교 치위생과)
  • Received : 2018.01.15
  • Accepted : 2018.02.05
  • Published : 2018.03.28

Abstract

The purpose of this study was to investigate the relationship between oral health behaviors and the results of the oral dysentery test for dental hygienists and students at Gyeonggi - do and Chungcheongnam - do. Self - filling questionnaires and oral diseases. The following conclusions were obtained. The most common toothbrushing frequency was three times a day (60.2%), and the most dominant frequency of eating between meals was once or less(49.7%). The most common snack that they had was stickiness-free sweetened food(66.5%), and the type of beverage that they had the most was sweetened beverages(49.7%). The average stimulated saliva flow rate was 9.41ml, and they got a mean of 9.52 in the buffering capacity of saliva. The average glucose clearance time was a mean of 12.02. When they took a streptococcus mutans colony count test, 80.1 percent belonged to the low-risk group(<$10^5$), and 82.6 percent belonged to the low-risk group(<$10^5$) when a lactobacillus test was conducted. There was a positive correlation between the irritant saliva fraction and the non-irritating saliva and saliva buffering ability. In the fluoride application experience, the glucose retention time was 10.66 minutes and the fluoride application experience was 13.33 minutes. (P = .008). The importance of oral health, which is directly linked to general health, should be emphasized in order to improve the quality of life as well as the life expectancy. For oral health, which is directly linked to systemic health, it is necessary to provide opportunities for oral health education that can be easily accessed by the public, and to continuously develop and provide oral health care programs for a lifetime.

Keywords

Oral Diseases;Oral Health Behavior;Test Results for the Causes

References

  1. 강부월, 강현경, 구인영, 김가영, 김광수, 김선숙, 김영경, 김영희, 김은주, 김정숙, 김지영, 김지화, 김진아, 김호선, 나희자, 류재인, 문상은, 문하영, 박명숙, 박선화, 박의정, 박인숙, 박홍련, 배수명, 복혜정, 성미경, 성정희, 송귀숙, 심재순, 양진영, 원복연, 이명선, 이병호, 이수옥, 이영수, 이은숙, 이정애, 이정화, 이지연, 이지영, 이형숙, 임순환, 장선옥, 장윤정, 장지언, 전주연, 정진아, 조민정, 최문실, 최은미, 최은정, 최정미, 한수진, 황윤숙, 현대예방치학, 고문사, 2014.
  2. 손승화, 김동애, 박영민, "치과대학 대학생 타액의 치아 우식활성도 평가(I)," 치위생과학회지, 제13권, 제2호, pp.182-190, 2013.
  3. 조민정, 김진희, 김은미, 이향님, "치위생과 학생의 치아우식경험도와 개량형 우식활성검사와의 관련성," 한국치위생교육학회지, 제3권, 제2호, pp.197-208, 2003.
  4. 김진범, 문혁수 백대일, "근로자의 구강보건 의식과 구강보건행동에 관한 조사연구," 구강보건학회지, 제23권, 제2호, pp.95-111, 1999.
  5. 김종배, 백대일, 문혁수, 김현덕, 진보형, 최유진, 박용덕, 신승철, 조자원, 마득상, 박덕영, 송근배, 김진범, 이흥수, 홍석진, 최충호, 김동기, 임상예방치학, 고문사, 2005.
  6. 지윤정, 박수경, "우식유발식품에 의한 인공타액 내 pH 변화와 당분해효소 활성에 관한 연구," 치위생과학회지, 제12권, 제5호, pp.303-309, 2012.
  7. 김현숙, 최우양, 이동현, "타액, 모유, 분유에서의 Streptococcus mutans 활성도 차이," 한국치위생학회지, 제12권, 제1호, pp.27-35, 2012. https://doi.org/10.13065/jksdh.2012.12.1.027
  8. 윤미숙, 윤혜정, "20대 여성을 대상으로 한 치아우식활성검사 연구," 치위생과학회지, 제10권, 제6호, pp.465-472, 2010.
  9. P. H. Keyes, "The Infection and Transmissible Nature of Experimental Dental Daries: Findings and Implications," Archives of Oral Biology, Vol.1, No.4, pp.304-320, 1960. https://doi.org/10.1016/0003-9969(60)90091-1
  10. 이흥수 김기순, "전라북도 일부지역의 경제활동 여성의 구강보건행태에 관한 연구," 대한구강보건학회지, 제23권, 제3호, pp.287-297, 1999.
  11. 김미형, 김선미, "정신장애아의 치아우식 경험도 및 구강환경상태와 우식활성검사 결과간의 비교 연구," 한국치위생교육학회지, 제2권, 제2호, pp.187-200, 2002,
  12. 백대일, "20대 남성을 대상으로 치아우식활성검사 연구," 대한치과의사협회지, 제15권, 제2호, pp.145-151, 1997.
  13. 조민정, 김미형, "초등학교 아동의 세균학적 우식활성검사 결과와 우식경함도와의 상관관계에 관한 연구," 광주보건대학 논문집, 제24권, pp.135-149, 1999.
  14. 김희경, "Pender 모형을 활용한 대학생의 건강증진행위와 영향 요인," 여성건강간호학회지, 제12권, 제2호, pp.132-141, 2006.
  15. 양정승, 전주연, 이현옥, "20대 여성의 치아우식 활성검사 결과와 치아우식경험도와의 상관성에 관한 연구," 광주보건전문대학논문집, 제19권, pp.215-223, 1994.
  16. 최은미, 송윤신, 장희경, 최정이, "K대학 여대생 을 대상으로 한 치아우식활성검사 비교조사 연구," 경복논총, 제6권, pp.555-566, 2002.
  17. 허아롱, 송귀숙, 차은종, 김경아, 손호선, "일부지역 임신부의 구강건강상태와 행태에 따른 구강건강영향지수(OHIP)," 한국콘텐츠학회논문지, 제16권, 제8호, pp.81-89, 2016. https://doi.org/10.5392/JKCA.2016.16.08.081
  18. 홍민희, 정미애, "강원지역 일부 고등학생들의 식습관에 따른 구강보건지식 수준," 한국콘텐츠학회논문지, 제10권, 제3호, pp.222-231, 2013. https://doi.org/10.5392/JKCA.2010.10.3.222
  19. 임순환, 황지민, "구강건강관리행위에 따른 치면 세균막지수와의 관련성," 치위생과학회지, 제15권, 제2호, pp.159-165, 2015. https://doi.org/10.17135/jdhs.2015.15.2.159
  20. 이양순, 오소연, 김계웅, "충남지역 대학생의 건강상태, 식사유형 및 간식의 선호도 분석," 한국생활과학회지, 제19권, 제2호, pp.409-416, 2010. https://doi.org/10.5934/KJHE.2010.19.2.409
  21. 김설악, 김경선, 김미정, 김민영, 김선주, 김설희, 김지영, 김지영, 김지우, 김해선, 김혜영, 노은미, 박금자, 박영남, 송윤신, 안선하, 유자혜, 윤미숙, 김선, 이수영, 이승훈, 이지연, 이지영, 이천희, 이 혜진, 장지언, 최미혜, 황수정, 최신예방치과학, 대한나래출판사, 2016.
  22. J. Hicks, F. Garcia-Godoy, and C. Flaitz, "Biological Factors in Dental Caries: Role of Saliva and Dental Plaque in the Dynamic Process of Demineralization and Remineralization (part 1)," J. of Clinical Pediatric Dentistry, Vol.28, No.1, pp.47-52, 2004. https://doi.org/10.17796/jcpd.28.1.yg6m443046k50u20
  23. M. Lenander-Lumikari and V. Loimaranta, "Saliva and Dental Caries," Advances in Dental Research, Vol.14, No.1, pp.40-47, 2000. https://doi.org/10.1177/08959374000140010601
  24. J. C. Forbes and W. B. Gurley, "Effect of Diet On the Acid-neutralizing Power of Saliva," J. of Dental Research, Vol.12, No.4, pp.637-645, 1932. https://doi.org/10.1177/00220345320120041101
  25. 강현경, 허성은, "일부 제조업 근로자들의 구강 건강실천과 치아우식 위험도의 관련성에 대한 융합적 평가-CRT bacteria를 이용하여," 한국융합학회논문지, 제6권, 제6호, pp.65-74, 2015. https://doi.org/10.15207/JKCS.2015.6.6.065
  26. 김민영, 이혜진, "타액의 우식활성도와 구강의 관련인자와의 상관성에 관한 연구," 한국위생과학회지, 제14권, 제1호, pp.131-137, 2008.
  27. 공영미, 연령별 치아우식경험도와 구강내 포도당 잔류시간과의 상관관계, 단국대학교, 석사학위논문, 2008.
  28. 김종배, 최유진, 문혁수, 김진범, 김동기, 이흥수, 박덕영, 공중구강보건학, 고문사, 2013.
  29. http://www.fluoride.or.kr/info/info_09.jsp