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The Influence of Healthy Lifestyle toward Wine Selection Attributes

건강 라이프스타일이 와인 선택속성에 미치는 영향

  • 최성임 (세종대학교 호텔관광경영학과) ;
  • 임은순 (세종대학교 호텔관광경영학과) ;
  • 김창용 (세종대학교 호텔관광경영학과)
  • Received : 2013.11.06
  • Accepted : 2013.12.03
  • Published : 2014.01.28

Abstract

The purpose of this research is to find out how the characteristics of healthy lifestyle and wine selection influence each other, and how healthy life and wine selection themselves influence the overall satisfaction of wine. The data collected for this study was taken from a sample of 285 persons during the period of August 29, 2013 to September 29, 2013. Extrapolating from the data, three different characteristics of a healthy lifestyle were identified: health confidence, health sensibility and a desire for good health. Three different characteristics of wine selection were also identified: wine label, wine experience and wine recommendation. The relations of influence between healthy lifestyle and wine selecting attributes were analysed through canonical correlation and regression analysis. This report concludes that healthy lifestyle and wine selection strongly influence each other and their combination has a significant influence on the satisfaction of wine. Among the different healthy lifestyle characteristics identified, the desire for good health was the primary factor that significantly influenced wine satisfaction. With regard to wine selection, the label of wine and experience of wine were the primary factors that significantly influenced wine satisfaction.

본 연구의 목적은 건강 라이프스타일와 와인 선택속성의 영향관계와 건강라이프스타일과 와인선택속성이 만족도에 미치는 영향을 파악하기 위한 것이다. 본 연구를 위한 자료는 2013년 8월 29일 - 9월 29일까지(30일) 수집되어 285부가 분석에 이용되었다. 견강 라이프스타일와 와인 선택속성의 영향관계를 알아보기 위하여 정준상관분석과 회귀분석을 하였다. 요인분석결과, 건강 라이프스타일은 '건강자신감', '건강민감형', '건강에 대한 의지라는 3개의 요인으로 이루어졌으며 와인 선택속성 또한 와인라벨 특성, 경험적 특성 그리고 추천요인인 3개의 요인으로 구성되었다. 분석결과 건강에 대한 의지와 경험적 특성은 유의한 영향관계가 있는 것으로 나타났으며 건강 라이프스타일 중 건강에 대한 의지형이 구매 후 만족도에 유의한 영향을 미치는 것으로 나타났으며 와인선택속성은 와인라벨특성과 경험적 특성이 구매 후 만족도에 유의한 영향을 미치는 것으로 나타났다.

Keywords

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