한국생물공학회:학술대회논문집
- 한국생물공학회 2000년도 추계학술발표대회 및 bio-venture fair
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- Pages.563-566
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- 2000
Chitosanase를 생산 ${\cdot}$ 분비 하는 Bacillus sp. HSB-21의 분리 및 효소 특성
초록
키토산으로부터 키토산 올리고당을 생산하기 위한 유용 효소원을 개발하기 위해서 토양에서 4종의 미생물을 분리하였으며, 가장 높은 활성의 chitosanase를 생산하는 Bacillus sp. HSB-21 균주를 선정하였다. 분리균주로부터 생산된 chitosanase는 endo-type의 효소로 분자량이 약 21,000이었다. 최적 pH와 온도는 각각 5.5,
In order to obtain microbial endochitosanase for enzymatic production of chitooligosaccharides from chitosan, we screened four microbes from soil and selected. Bacillus sp. HSB-21 which showed highest activity. Chitosanase, produced from isolating microbe, was endo-type and molecular mass of the enzyme was estimated as 21,000 by active staining. Its optimum pH and temperature were 5.5 and
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