Traceability Systems for Good Agricultural Products

우수농산물을 위한 생산이력 시스템

  • 유성재 (배재대학교 컴퓨터공학과) ;
  • 김기태 (배재대학교 원예조경학과) ;
  • 민병훈 (배재대학교 원예조경학과) ;
  • 정회경 (배재대학교 컴퓨터공학과)
  • Published : 2005.05.27

Abstract

Recently gene fabrication foodstuffs, remained chemicals and heavy metal on the agricultural product gets prominent, consciousness of consumers is getting higher regarding safety and quality problems of consumer products. A measurement should be done immediately because the research concerned about this has not been made compared to the foreign countries such as Europe, United States, Japan and so on has quickly accepted production record system. In this paper, we designed all the procedures among the production, postharvest, packing, storing should be done without any kinds of harm that could be happened from the farm to the dinner tables of each family as possible as we can. And also we defined the data system in accordance with the domestic agricultural system and realized the production trace system on the base of Good Agriculture Practices(GAPs) in order to let the consumers confirm the procedures themselves.

최근 유전자 조작 식품이나 농산물의 잔류농약, 중금속 문제가 크게 부각 되면서 식품의 안전성 및 질적인 측면들에 대한 소비자들의 인식이 점차 높아지고 있다. 그러나 유럽, 미국, 일본 등의 나라들이 빠르게 생산이력 시스템을 도입하고 있는 것과 달리 국내에서는 이와 관련된 연구가 아직 미비하여 대책이 필요한 실정이다. 이에 본 논문에서는 생산, 수확 후 관리, 포장, 배송, 저장 등 농장에서 식탁으로 전달되는 모든 과정에서 발생될 수 있는 위해요소의 개입을 낮출 수 있도록 생산이력 시스템을 설계하였다. 그리고 소비자가 이 과정을 직접 확인 할 수 있도록 우수농산물관리제도(GAP : Good Agriculture Practices)를 기반으로 국내 농업 구조에 맞게 데이터 구조를 정의하여 시스템을 구현하였다.

Keywords