Isolation and Characterization of Marine Microorganisms Producing Cellulase from the Seashore of the Kyungsang Province in Korea

  • Jo, Kang-Ick (Department of Biotechnology, Dong-A University) ;
  • Lee, Bo-Hwa (Department of Biotechnology, Dong-A University) ;
  • Kim, Bo-Kyung (Department of Biotechnology, Dong-A University) ;
  • Jo, Hae-Young (Department of Biotechnology, Dong-A University) ;
  • Kim, Sung-Koo (Department of Biotechnology and Biotengineering, Pukyung National University) ;
  • Nam, Soo-Wan (Department of Biotechnology and Bioengineering) ;
  • Lee, Jin-Woo (Department of Biotechnology, Dong-A University)
  • Published : 2005.10.27

Abstract

Marine microorganisms to produce functional biopolymers were isolated from the seashore of the Kyungsang province. Microorganisms to hydrolyze carboxy-methyl cellulose(CMC) were cultured in marin broth and the other liquid medium that contained 2.0% (w/v) glucose, 0.25% yeast extract, 0.5% $K_2HPO_4$, 1% NaCl, 0.02% $MgSO_4{\cdot}7H_2O$ and 0.06% $(NH_4)_2SO_4$ to investigate the ability to produce carboxymethyl cellululase (CMCase) under aerobic conditions. Twelve microorganisms among them showed higher activities of CMCase than B. amyloliquefaciens DL-3, which was known as a cellulase-producing strain. The microorganism showing highest activity of CMCase in this study was identified as Bacillus subtilis subsp. subtilis with 16S rDNA partial sequencing and gyrase A partial sequencing and named as B. subtilis subsp. subtilis A-53.

해양에서 유용물질을 생산하는 미생물을 분리하기 위하여 경상도 지역의 해안에서 시료를 채취하여 총 371 균주의 해양미생물을 얻었으며 전분, CMC 및 단백질 등과 같은 기질에 대한 분해활성을 측정하여 CMC에 대한 우수한 분해 능력을 가진 30균주를 선별하였다. 이들 30 균주를 배양하여 CMCase의 생산능력이 우수한 12 균주를 선발하였다. 이들 해양미생물을 배양하고 섬유소 분해효소를 생산한다고 알려진 B. amyloliquefaciens DL-3와 CMCase의 활성을 비교하였다. 이 중 다대포에서 분리하여 명명한 A-53 균주가 가장 높은 CMCase 활성을 나타를 생산한다고 알려진 B. amyloliquefaciens DL-3와 CMCase의 활성을 비교하였다. 이 중 다대포에서 분리하여 명명한 A-53 균주가 가장 높은 CMCase 활성을 나타내었다. A-53 균주를 16S rDNA partial sequencing 및 gyrase A partial sequencing하여 동정한 결과, Bacillus subtilis subsp. subtilis로 확인되었으며 B. subtilis subsp. subtilis A-53으로 명명하였다.

Keywords