A Study of the Correlation Between the Growth of Mushroom and Temperature

온도가 버섯 성장에 미치는 상관관계 연구

  • Xu, Chen-lin (Division of Info. & Elec. Commerce, Wonkwang University) ;
  • Lee, Hyun-chang (Division of Info. & Elec. Commerce, Wonkwang University) ;
  • Jin, Chan-yong (Division of Info. & Elec. Commerce, Wonkwang University) ;
  • Shin, Seong-Yoon (School of Comp. Info. & Comm. Eng., Kunsan National University)
  • 서신림 (원광대학교 정보전자상거래학부) ;
  • 이현창 (원광대학교 정보전자상거래학부) ;
  • 진찬용 (원광대학교 정보전자상거래학부) ;
  • 신성윤 (군산대학교 컴퓨터정보통신공학부)
  • Published : 2015.10.26

Abstract

Environmental temperature is an important factor that affects the growth of mushrooms. Mushrooms grow well in a certain temperature range, but if mushrooms deviate from the appropriate temperature range, mushrooms growth and development quality will become worse, and even stop growing. In this paper, the status of the mushroom bacteria, the growth of the mycelium, the occurrence of the fruiting bodies and the growth of the fungus were investigated, o as to provide reference for cultivation management technology of mushroom precise cultivation.

현대인들은 건강관리를 위한 식사할 때 건강에 유익한 음식을 많이 섭취하려고 한다. 그중에서도 식용 균류 버섯은 맛과 영양이 풍부히 함유된 식재료이다. 버섯 재배 시에 환경 온도는 버섯의 성장에 영향을 미치는 중요한 요소이다. 특정 온도 범위 안에 버섯의 생장 상태를 양호하며 적절한 온도범위 벗어나면 버섯의 생장 품질 저하되고 심지어 생장을 중지한다. 본 논문에서는 각 온도 조건에서 버섯의 균사 나오는 상황, 균사 생장 상황, 자실체의 생장 등 상황을 관찰하고 분석하면서 더 효율적인 정확한 버섯 인공 재배 관리를 위해 기술 참조를 제공한다.

Keywords