숙성(熟成) 진석화(眞石花)젓의 당(糖) 및 유리(遊離) 아미노산(酸)에 관(關)하여

  • 김형수 (동국대학교 농림대학,서울대학교 농과대학) ;
  • 김만조 (동국대학교 농림대학,서울대학교 농과대학) ;
  • 이춘영 (동국대학교 농림대학,서울대학교 농과대학)
  • Published : 1964.04.30

Abstract

1) The Moisture and glycogen contents of salted-oyster (Zin Suk Hwa Jut) were much less than those of raw oyster, while the free sugar content was dominent. 2) The amino acids were detected and identified as aspartic acid, glutamic acid, cystine, serine, glycine, lysine, threonine, histidine, alanine, arginine, valine, methionine, tyrosine, phenylalanine, leucine, iso-leucine and tryptophan in the juice of salted-oyster by using the method of paper chromatography, and the all essential amino acids from nutritional view point was admitted in this juice. 3) The juice contained 0.264mg/ml of tyrosine, 0.304mg/ml of arginine, 0.046mg/ml of tryptophan, 0.460mg/ml of histidine, 0.350mg/ml of methionine, 0.440mg/ml of cystine and 0.115mg/ml of phenylalanine.

1) 진석화(眞石花)젓은 그 수분함량(水分含量)이 생(生)굴에 비(比)하여 상당(相當)히 감소(減少)하여 농축(濃縮)된 상태(狀態)이며, glycogen의 함량(含量)도 격감(激減) 하였음에 반(反)하여 유리당(遊離糖)은 현저(顯著)하게 증가(增加)되었다. 2) Paper chromatography로 시료(試料) 즙액중(汁液中)에서 검출(檢出) 확인(確認)된 유리(遊離) 아미노산(酸)는 aspartic acid, glutamic acid, cystine, serine, glycine, lysine, threonine histidine, alanine, arginine, valine, methionine, tyrosine, phenylalanine, leucine, iso-leucine, tryptophan 등 17종(種)이 였으며, 영양상(榮養上) 필수(必須) amino acid를 전부(全部) 함유(含有)하고 있었다. 3) 비색정량법(比色定量法)에 의(依)해서 정량(定量)된 시료(試料) 즙액중(汁液中) 유리(遊離) 아미노산(酸)의 함량(含量)은 Tyr. 0.264mg/ml, Arg. 0.304mg/ml, Try. 0.046mg/ml, His. 0.460mg/ml, Met. 0.350mg/ml, Cys. 0.440mg/ml, phe. 0.115mg/ml 이었다.

Keywords