The Seasonal Variations of the Oil Content and Vitamin A Distribution of Mackerel Caught in Korea

한국산(韓國産) 고등어의 Vitamin A 분포(分布) 및 시기적변화(時期的變化)에 대하여

  • Published : 1965.04.30

Abstract

The mackerels, Scomber japonicus (HOUTTYN), for this study were caught by purse sein net in Korea. In this paper, the seasonal variations of the oil content and Vitamin A concentration in oil in different parts of the mackerel, the distribution of the Vitamin A of viscera of that and physical and chemical constants of oil were discussed. The results are summarized as follows: 1. In the beginning of June, the liver weight increased rapidly and reached the maximum. In this period, the gonad weight was also maximum. It seemed that this phenomenon has influenced on the nutritional and physiological aspects of the spawning stage. 2. The Vitamin A concentration of liver oil reached the maximum value in the middle of July. In the most case, it was proportinate to the oil content in liver inversely. 3. The Vitamin A concentration of pyloric caeca oil reached the maximum Value in the late of July. It showed the tendency of being proportionate to the oil content in pyloric caeca inversely. And the Vitamin A concentration of intestine oil reached maximum value in the beginning of July. 4. The distribution average ratio of Vitamin A in liver, pyloric caeca, intestine, stomach and contents of stomach and gonad to the total Vitamin A in whole viscera were 60.8, 29.4, 5.7, 2.2, and 1.9 percentage. The seasonal variation of the distribution of Vitamin A in pyloric caeca to the amount of total Vitamin A in whole viscera was proportionate to that of liver inversely. 5. It seemed that there were no any corelation between the Vitamin A content and seasonal variation of the physical and chemical constants of viscera oil. But when the Vitamin A concentration was high, the refractive index, the amount of unsaponifiable matter and iodine value of viscera oil were also high. 6. On the extracting vitamin oil of viscera of mackerel, it is the most suitable period from the end of May to the middle of October. The liver, pyloric caeca and intestine of mackerel are valuable and the other parts of vicera are worthless as vitamin oil resources. It is probable that the whole viscera oil could also be utilized as vitamin-rich oil, if it were concentrated.

건착망(巾着網)에 의(依)해, 어획(漁獲)된 한국산(韓國産) 고등어(중형(中型)) 제장기(諸臟器)의 vitamin A 농도(濃度) 및 분포(分布)의 시기(時期)적(的)변화(變化)와 내장유성상(內臟油性狀)을 어기중(漁期中) 실험(實驗)한 결과(結果)를 요약(要約)하면 다음과 같다. 1. 생식선발달(生殖腺發達) 최성기(最盛期)라고 생각되는, 6월초순(月初旬)에 간장중량(肝臟重量)도 급격히 증가(增加)하여, 최고(最高)에 달(達)했는데 이는 영양(榮養) 및 생리적(生理的)인 현상(現象)으로서, 산란기(産卵期)의 체내(體內) 에너지 평형상태(平衡狀態)를 바로잡기 원해 간장실질(肝臟實質)이 급히 증량(增量)되는 것이라고 생각된다. 2. 간유(肝油)의 vitamin A 농도(濃度)는, 자웅(雌雄) 모두 7월중순경(月中旬頃)에 최고(最高)였다. 함유율(含油率)과 Vitamin A농도(濃度) 사이에는 대체(大體)로 반대(反對)되는 경향(傾向)을 찾아볼 수 있었다. 3. 유문수유(幽門垂油)의 vitamin A 농도(濃度)는 7월하순(月下旬)에 최고(最高)였고, 함유율(含油率)과는 거이 반대(反對)되는 경향(傾向)이 있었다. 5월(月) 초순(初旬)${\sim}$6월중순(月中旬)에는 간유(肝油)의 vitamin A 농도(濃度)보다 훨씬 높았다. 4. 장유(腸油)의 vitamin A 농도(濃度)는 5월초순(月初旬)에 최고(最高)였고, 생식선유(生殖腺油)의 vitamin A 농도(濃度)는 극히 낮았으며 육(肉), 피(皮) 안유(眼油)의 vitamin A 농도(濃度)는 흔적에 불과(不過)하였다. 5. 전장기(全臟器) vitamin A 양(量)의 제장기별(諸臟器別) 분포율(分布率) 변화(變化) 범위(範圍) 및 평균분포율(平均分布率)은 간장(肝臟) : $7{\sim}92%$(평균(平均) 60.8%) 유문수(幽門垂) : $6{\sim}51%$(평균(平均) 29.4%), 장(腸) : $1{\sim}16%$(평균(平均) 5.7%), 위(胃) 및 위내용물(胃內容物) : $0{\sim}10%$(평균(平均) 2.2%), 생식선(生殖腺) : $0{\sim}12%$(평균(平均) 1.9%)이고, 간장(肝臟)과 유문수(幽門垂)의 vitamin A 분포율(分布率)은 서로 상반(相反)되는 경향(傾向)이 있었다. 6. 내장유특가(內臟油特價)의 시기적변화(時期的變化) 및 특가간(特價間)의 상관관계(相關關係)는 찾아볼 수 없고, 다만 vitamin A 농도(濃度)가 특(特)히 높을 때 굴절율(屈折率), 불감화물량 및 iodine value가 최고(最高)였다. 7. 고등어 vitamin 유(油) 채취시기(採取時期)는 5월초순(月初旬)${\sim}$10월(月) 중순(中旬)이라 볼 수 있고, 간장(肝臟), 유문수장(幽門垂腸) 이외(以外)의 제장기(諸臟器)는 vitamin 유(油) 자원(資源)으로서 이용가치(利用價値)가 없다. 한편 전내장유(全內臟油)도 vitamin 유(油)로서 이용가치(利用價値)가 있다.

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