Studies on peptides during soybean-koji preparation -part I Peptides formation during soybean-koji preparation-

콩고오지 제조중(製造中)의 peptide에 관(關)한 연구(硏究) -제1보(第一報) 콩고오지 제조중(製造中)의 peptide의 소장(消長)-

  • Kim, Ze-Uook (Dept of Agrochemistry College of Agriculture Seoul National University)
  • 김재욱 (서울대학교 농과대학 농화학과)
  • Published : 1965.04.30

Abstract

The contents of insoluble protein nitrogen, water soluble protein nitrogen anti peptides' nitrogen were determined of the samples which were taken in seven and half hours intervals during soybean-koji preparation to study changes of soybean protein, and the contents of total nitrogen and amino nitrogen were measured for the fractions resulting from molecular sieving by using Dowex 50 having various cross linkages for the peptides from soybean-koji extracts. As the results of the studies, The followings were obtained: 1. The contents of insoluble protein nitrogen and peptides' nitrogen are fairy constant at the earlier stage, where the former decreased and the latter increased markedly as mycelia grow, then rate of the decreases and the increases of them become lower at later stage after sporulation. The contents of water soluble protein are also constant at the earlier stage until covering of mycelia over the koji and increased since then until the stage of sporulation and then decreased at the later stage. 2. The amount of peptides nitrogen in each fraction obtained by the molecular sieving was almost constant at the earlier stage and the values in fractions of X-16, X-12, X-8. X-4 and X-2 increased considerably together as mycelia grow. Then the values in the fractions showed almost plateaux, after sporulalion, where the effluent fraction showed markedly increased values throughout mycelia growth.

콩고오지 제조중(製造中)에 일어나는 콩 단백질(蛋白質)의 형태적(形態的) 변화(變化) 및 대두단백질(大豆蛋白質)이 Aspergillus soya가 분비(分泌)하는 protease의 작용(作用)을 받아 생성(生成)되는 peptide의 총체적(總體的)인 동향(動向)을 알기 위(爲)하여 제국중(製麴中) 경시적(經時的)으로 채취(採取)한 시료(試料)에 대(對)하여 불용성단백태질소(不溶性蛋白態窒素) 수용성단백태질소(水溶性蛋白態窒素) peptide 태질소(態窒素)를 측정(測定)한 다음 peptide군(群) 액(液)을 cross linkage가 각각(各各) 다른 여러 가지 Dowex-50을 사용(使用)하여 분자사별(分子篩別)을 한 각(各) fraction에 대하여 전질소(全窒素) amino태(態) 질소(窒素), 및 average peptide lingth을 측정계산(測定計算)하여 다음과 같은 결과(結果)를 얻었다. 1. 불용성단백태질소(不溶性蛋白態窒素) 및 peptide 태(態) 질소(窒素)는 균사발생시(菌絲發生時)까지 별변화(別變化)가 없었으나 균사발생시(菌絲發生時)부터 불용성단백태질소(不溶性蛋白態窒素)는 급격(急激)히 감소(減少)되고, peptide 태(態) 질소(窒素)는 급격(急激)히 증가(增加)되었다가 포자발생시(胞子發生時)를 한계점(限界點)으로 하여 감소율(減少率) 및 증가율(增加率)이 완화(緩和)되었다. 수용성단백태질소(水溶性蛋白態窒素)는 콩고오지 전면(全面)을 균사(菌絲)가 피복(被覆)할때까지 일정(一定)하나 그후 포자발생시(胞子發生時)를 한계점(限界點)으로 하여 증가(增加)되었다가 다시 서서(徐徐)히 감소(減少)하였다. 2. Peptide 군(郡)을 분자식별(分子篩別)한 결과(結果) 제국초(製麴初)는 각(各) fraction의 비(比)에 별(別) 변동(變動)이 없으나 균사(菌絲) 발생후(發生後)에는 X-16, X-12, X-8, X-4, X-2 fraction은 상당(相當)한 증가(增加)를 보이다가 포자잘생후(胞子發生後)에는 큰 변동(變動)이 없고 effluent fraction은 출국(出麴)까지 계속(繼續)하여 증가(增加)되고 있다.

Keywords