Multiplication and Survival of Salmonellae in Raw Meat

Salmonella균(菌)의 생육내(生肉內) 증식(增殖) 및 생존(生存)

  • Chung, G.T. (College of Agriculture, Seoul National University)
  • Published : 1968.10.22

Abstract

Multiplication and survival of S. typhhi-murium S. anatum and S. meleagridis in raw meat were observed at different storage temperatures. All the three serotypes grew in raw meat at $10^{\circ}C$ reaching the maximum numbers in three to five days. However, none of the serotypes grew at $7^{\circ}C$ or below. At both 7 and $5^{\circ}C$ the number of organisms remained almost constant for the first few weeks but decreased slightly thereafter At $-12^{\circ}C$ the numbers of S. typhi-murium and S. anatum decreased very slowly over a period of six month but the number of S. meleagridis decreased faster than the other two serotypes.

여러가지 저장온도(貯藏溫度)에서 S. typhi-murium, S. anatum 및 S. meleagridis의 생육내(生肉內) 증식(增殖) 및 생존(生存)에 관하여 관찰하였다. $10^{\circ}C$에서는 세가지 균종(菌種)이 모두 증식하고 접종후(接種後) 3일(日) 내지 5일(日)만에 최대균수(最大菌數)에 이르렀지만 $7^{\circ}C$나 그 이하에서는 증식하지 못하였다. $7^{\circ}C$$5^{\circ}C$에서는 접종후(接種後) 3적일(適日)까지는 균수(菌數)의 변동이 별로 없었지만 그 이후엔 약간 감소되었다. $12^{\circ}C$에서는 6개월간(個月間)의 실험기간 동안에 S. typhi-murium파 S. anatum 은 균수(菌數)가 대단히 서서히 감소되었지만 S. meleagrids는 다른 두 균종(菌種)보다는 균수(菌數)의 감소율(減少率)이 약간 더 컸다.

Keywords