Studies on the Storage of Apples I. Effects of Single or Combined Treatments of Gamma-radiation and Polyethylene Film Packing

사과의 저장(貯藏)에 관한 연구(硏究) I. 사과저장(貯藏)에 미치는 감마선(線)의 영향(影響)과 Polyethylene Film 포장(包裝)의 병용효과(倂用效果)

  • Park, Nou-Poung (Radiation Research Institute in Agriculture, Office of Atomic Energy) ;
  • Choi, Eon-Ho (Radiation Research Institute in Agriculture, Office of Atomic Energy) ;
  • Lee, Ok-Hwi (Radiation Research Institute in Agriculture, Office of Atomic Energy) ;
  • Kim, Young-Mu (Radiation Research Institute in Agriculture, Office of Atomic Energy)
  • Published : 1970.06.28

Abstract

Effects of varying gamma-irradiation doses and polyethylene package on the quality and chemical components of Jonathan apples were investigated. The results obtained are as follows: 1. The doses of 50 to 100 krad were effective in the control of fruit rot and physiological disorders. 2. Gamma-irradiation to Jonathan apples rather accelerated shrivelling at the early stage of storage period. 3. Combined treatments of radiation and polyethylene package enabled to control the shrivelling of apples. 4. The rate of freight loss was lower in the irradiated and/or packing lots than control 5. Gamma-irradiation and polyethylene package did not appear to influence on the sugar content of apples.

사과 국광(國光)에 $5{\sim}100$ krad의 ${\gamma}$선(線)을 조사(照射)하고 저장중( 貯藏中) 품질(品質)과 화학성분(化學性分)에 미치는 ${\gamma}$선(線)의 영향(影響)과 polyethylene film 포장(包裝)의 병용효과(倂用效果)를 검토(檢討)하고 다음과 같이 그 결과(結果)를 보고(報告)한다.1. 사과 국광(國光)에 대(對)한 $50{\sim}100krad$${\gamma}$선(線) 처리(處理)는 저장중 부패(貯藏中 腐敗) 및 생리장해(生理障害)의 발생(發生)을 억제(抑制)할 수 있었다. 2. 사과 국광(國光)에 대(對)한 ${\gamma}$선(線) 처리(處理)는 저장초기(貯藏初期)에 위축현상(萎縮現象)을 증가(增加)시켰다. 3. 그러나 ${\gamma}$선(線) 조사(照射)에 의(依)한 위축현상(萎縮現象)의 증가(增加)는 Polyethylene film 포장(包裝)을 병용(倂用)함으로써 억제(抑制)가 가능하였다. 4. ${\gamma}$선(線)조사구(照射區)와 Polyethylene film 포장구(包裝區)에서 중량감소률(重量減少率)이 낮았다. 5. 저장중 당함량(貯藏中 糖含量)의 포장(包裝)에 미치는 ${\gamma}$선조사(線照射) 및 polyethylene film 변화(變化)의 영향은 근소하였다.

Keywords