Physio-chemical studies on the seed-browning in mature green peppers stored at low-temperature (Part 3) -The effect of various CA condition on the seed-browning-

녹숙(綠熟)고추의 저온저장(低溫貯藏)에 따른 종자갈변(種子褐變)에 관(關)한 생리화학적연구(種字化學的硏究) -제 3 보(第 3 報) CA 조건(條件)이 종자갈변(種子褐變)에 미치는 영향(影響)-

  • Lee, Sung-Woo (Dept. of Food & Nutrition, Yeung Nam University)
  • 이성우 (영남대학교 식품영양학과)
  • Published : 1971.04.28

Abstract

(1) Suppression of the seed browning was observed when 3% $CO_2$ conditions were given to a small-type sweet pepper Zairaisisi stored at various CA conditions of a low temperature. (2) When changes in the total polyphenol content for low temperature storage were determined, the highest peak of polyphenol level appeared later than the control which conceded well with the change of seed out-looks. (3) The seed browning effect of enzyme solution for polyphenol extracts of pepper seeds stored at a low temperature with various CA conditions showed a parallelism to the change in polyphenol oxidase activity. (4) There was no striking influence of various CA conditions on maintaining consistent peroxidase activity of pepper seeds.

(1) CA 조건(條件)을 달리하여 저온처리(低溫處理)한 Zairaisisi를 종자(種子) 갈변도(褐變度)를 관찰(觀察)하였드니 $CO_2$ 3%의 조건(條件)에서 갈변억제(褐變抑制)의 효과(效果)가 있음을 알았다. (2) 저온저장(低溫貯藏)에 따른 total polyphenol 함량(含量)의 변화(變化)를 측정(測定)하니 $CO_2$ 3%의 조건(條件)에서 peak의 발현(發現)이 control구(區) 보다 늦어져서 외관(外觀)의 변화(變化)와 부합(附合)하였다. (3) CA 조건(條件)을 달리한 고추 종자(種子)의 polyphenol 추출액(抽出液)에 대(對)한 효소액(酵素液)의 갈변능(褐變能)은 polyphenol oridase 활성도(活性度)의 변화(變化)와 대체(大體)로 같은 경향(傾向)을 보여 주었다. (4) CA 조건이 고추 종자(種子)의 peroxidase 활성도(活性度)에 일정(一定)한 경향(傾向)의 영향(影響)을 미치지 않았다.

Keywords