Evaluation of Protein Content and Qaulity in Brown Rice by a Dye-binding Method

염색법에 의한 쌀 단백질의 함량 및 질의 평가에 관한 연구

  • Kim, Seung-Kon (College of Agriculture, Seoul National University) ;
  • Lee, Chun-Yung (College of Agriculture, Seoul National University) ;
  • Park, Hoon (Plant Environment Research Institute, Office of Rural Development)
  • 김성곤 (서울대학교 농과대학 농화학과) ;
  • 이춘영 (서울대학교 농과대학 농화학과) ;
  • 박훈 (농촌진흥청 식물환경연구소)
  • Published : 1971.08.28

Abstract

The dye-binding method based on the reaction of acidic orange-G dye with basic groups of protein molecule was investigated to observe its applicability to the determination of protein, basic amino acid and lysine contents in brown rice of several high-protein rice lines. The protein content of rice samples ranged from 7.91 to 10.53% and from 8.93 to 11.96% in terms of wet and dry bases, respectively. The correlation between dye-binding absorbance and protein content in terms of both dry and wet bases was highly significant; their correlation coefficients being $-0.955^{**}\;and\;-0.975^{**}$, respectively. The correlation of dye-binding absorbance lysine and basic amino acids were highly significant and their correlation coefficients were similar. Dye-binding absorbance-lysine showed a lower correlation than dye-binding absorbance-protein but a higher correlation than protein-lysine.

Frankel-Conrat 와 Cooper에 의해 개발된 쉽고 빠르며 능률적으로 단백질 함량 및 질을 결정할 수 있는 염색법을 고단백 품종의 선발에 이용할 수 있는지의 여부를 알기 위하여 최근 고단백 수도품종으로 육종되고 있는 IR-667 계통에 적용하여 단백질, BAA, 및 라이신 함량과의 관계를 비교 검토하여 다음과 같은 결론을 얻었다. DBA-protein의 관계는 고도의 상관관계를 보였으며 단백질 함량을 생체중으로 나타냈을 때 $-0.975^{**}$, 건물중으로 나타냈을 때 $-0.955^{**}$의 상관계수를 보였다. DBA-lysine 및 DBA-BAA의 상관관계는 모두 고도의 상관관계를 보였으며 비슷한 상관계수를 보였다. DBA-lysine의 관계는 DBA-protein 의 관계보다는 다소 낮으나 protein-lysine과의 관계보다는 높은 상관관계를 나타내었다.

Keywords