Effects of Ionizing Radiation on Sprout Inhibition and Nutritive Value of Potato Tubers

방사선(放射線) 조사(照射)가 감자 괴경(塊莖)의 맹아억제(萌芽抑制) 및 영양가(營養價)에 미치는 영향(影響)

  • Lee, Mie-Soon (Radiation Research Institute in Agriculture, Office of Atomic Energy) ;
  • Kim, Hong-Lyour (Radiation Research Institute in Agriculture, Office of Atomic Energy)
  • 이미순 (원자력청 방사선농학연구소) ;
  • 김홍열 (원자력청 방사선농학연구소)
  • Published : 1972.03.28

Abstract

Effects of various dosages of gamma ray ranging from 0 to 16 krad on sprout inhibition and nutritive value of potato tubers were investigated with Irish Cobbler variety. Sprout growth was gradually suppressed with increasing dosage, and completely inhibited with 16 krad treatment. Under this optimum dosage, weight loss of tubers was markedly reduced and tubers kept firm throughout the 2 month storage period. Irradiation had no adverse effects on the cooking quality of potato tubers. Moisture content of stored potato tubers was shown to be in inverse proportion to sprout growth. Tubers treated with 16 krad tended to contain somewhat higher percentage of total carbohydrate than those treated with lower dosages. Significantly larger amounts of ascorbic acid were retained in 8 and 16 krad treatments than in 0 and 2 krad treatments.

방사선 조사가 감자 괴경(塊莖)의 맹아억제(萌芽抑制) 및 영양가에 미치는 효과를 규명하기 위해서 0 krad로부터 16 krad 사이의 선량(線量)을 Irish Cobbler 품종(品種)에 처리하였다. 싹 생장량은 선량이 높아짐에 따라 감소되었고 16 krad 처리구에서 완전히 억제되었다. 이 최적선량에서 괴경(塊莖)의 중량 손실은 현저히 감소했고 전(全)저장 기간을 통해 경도(硬度)는 양호했다. 방사선 조사는 감자 괴경(塊莖)의 cooking quality에 아무런 악(惡)영향도 미치지 않았다. 저장 후에 괴경(塊莖)내의 수분함량은 싹 생장량과 역비례(逆比例)하였다. 본 실험에서 16 krad 처리구는 탄수화물 함량이 저선량(底線量)처리구보다 다소 높은 경향을 보였고, ascorbic acid는 8 및 16 krad가 무처리구 및 2 krad 보다 다량 함유되고 있음이 나타났다.

Keywords