Rapid Determination of Selenium in Foodstuffs by Neutron Activation Analysis

방사화분석법에 의한 식품중의 Se의 정량

  • 전세열 (원자력연구소 생물학연구실)
  • Published : 1972.06.28

Abstract

The selenium content of a wide variety of Korean food was determined by neutron activation analysis. Most fruits and vegetables contained quantities of selenium less than $0.4{\mu}g/g$. Grain products varied widely in their selenium content with $0.5{\mu}g/g$ and barley cereal as high as $0.7{\mu}g/g$. Dried milk powder sample ranged from $0.7\;to\;0.15{\mu}g/g$. Chicken muscle contained about $0.7{\mu}g/g$. The content of sea food was generally higher, ranging from $0.3\;to\;3.65{\mu}g/g$. These values suggest that a diet well balanced in other nutrients is probably also nutritionally adequate with regard to selenium, although possible effects of cooking and biological availability remain to be investigated.

Se은 비타민 E의 기능과 비슷한 기능을 가지고 있으므로 필수원소로 생각되나, 허용량을 조금만 넘으면 중독증을 일으키는 유해원소이다. 이러한 Se분석은 종래방법은 시료분해중 Se의 증발로 인한 손실과 시약의 오염으로 오는 오차로 분석이 힘들었다. 그러나 Se분석을 $^{77m}Se$(반감기 18초)의 핵종을 이용하여 비파괴 분석으로 간편하고 고감도로 미량을 신속하게 방사화 분석을 이용하여 분석할 수가 있다. 본 실험은 한국산 곡류, 야채, 과일, 건초, 육류, 해산물 등을 분석한 결과를 외국산 것과 비교한 결과를 발표한다.

Keywords