미역중의 Calcium 및 Iron 의 함량에 대하여

A Study on the Calcium and Iron Content of the Undaria pinnatifida suringar

  • 이숙희 (부산대학교 문리과대학 가정학과)
  • 발행 : 1972.06.01

초록

해운대 동백섬 근해에서 채취한 미역을(Undaria pinnatifida suringar) 유초와 성초로 구분하여 각각 부위별로 calcium과 iron의 함량을 정량화하였다. Calcium은 과망간산칼륨 적정법에 의하였으며, iron은 o-phenanthrolin 비색법에 의하여 정량하였다. 실험결과 유초나 성초에서 calcium은 잎부분에 가장 많이 함유되어 있는 경향이 였으며, 잎부분의 Iron 함유량은 줄기부분의 약 2배가 됨을 발견하였다.

The Undaria pinnatifida collected in the waters of Dongbaek Island were grouped into young and adult ones and calcium and iron contents of each were analyzed by parts, i.e., separately for blade, stripe, and sporophyll by potassium permanganate titration method and spectrophotometric method respectively (O-phenanthrolin used). The results showed that the blades contain higher percentage of calcium than other parts both in young and adult seaweeds and that proportionately twice as much iron is contained in the blades than in the stripes.

키워드