Effects of $^{60}Co-gamma$ Radiation on Ricebran Oil

미강유에 대한 코발트 60-감마선의 영향에 관한 연구

  • 한덕봉 (국립공업표준시험소 식품시험과) ;
  • 석한균 (인하대학교 공과대학 화공과) ;
  • 유영진 (국립공업표준시험소 식품시험과)
  • Published : 1973.06.28

Abstract

The accumulation of peroxides, acid values, and carbonyl values during irradiation and post-irradiation storage of the ricebran oil has been studied. The rice bran oils were irradiated two doses of 2 and 7 megarads (300 rads/sec) at $23^{\circ}C$ atmospheric circumstance. The acid values, peroxide values and carbonyl values were measured at regular intervals of one week during the storage at $5^{\circ}C$ and $25^{\circ}C$. 1) During the storage, the acid values of the irradiated rice bran oils increased or decreased insignificantly regardless of the addition of antioxidants and storage temperature. 2) The peroxide values were not increased continuously but increased zigzag. The result was indicated that the composition and decomposition of peroxides occurred continuously throughout the storage. 3) As the peroxide values increased, carbonyl values decreased and changed quite differently, but, especially in 7th week, they were constant or insignificant. 4) Dibutylhydroxytoluene is more effective than caffeic acid in retarding the formation of peroxides during irradiation of rice bran oils and post-irradiation storage. The effect of antioxidant is more efficient at 2 megarads than at 7 megarads irradiation. When we store the rice bran oil, the addition of antioxidants of post-irradiation is more desirable than that of preirradiation. 5) In spite of changing conditions such as storage temperature and addition of antioxidants, the peroxide values of rice bran oils irradiated at 2 megarads were always greater than those at 7 megarads during the storage. Peroxide values of samples at high temperature $(25^{\circ}C)$ storage increased as twice as those of low temperature $(5^{\circ}C)$ storage samples. At low temperature, peroxide values in the first week increased twice during the period of 8th weeks storage, but those did from three to four times at higher temperature in the same period Therefore, the low temperature storage is recommandable too.

미강유에 미치는 방사선 조사의 영향과 이에 따른 변화를 연구하기 위하여 용매 추출한 미강유에 B.H.T, C.A. 를 각각 0.01% 첨가, 공기 존재하에서 2 Mrads와 7 Mrads의 두가지 선량으로 dose rate 300 rads/sec 인 $^{60}Co-gamma$ (25,000 Ci) 선원을 조사직후 $5^{\circ}C$$25^{\circ}C$에서 저장하여 경시적으로 A.V., P.O.V., C.O.V.를 측정하여 얻은 결과는 다음과 같다. 1) A.V.는 저장 중 온도차, 항산화제의 첨가 유무에 관계없이 조사에 의한 상승이나 감소는 별로 없었다. 2) P.O.V.는 저장 중 계속 증가하는 것이 아니고 증감의 반복을 유지하면서 즉 과산화물의 생성과 분해가 일어나면서 증가했다. 3) C.O.V.는 P.O.V.가 증가하면 감소하는 결과를 보여 P.O.V.와 다른 경향을 나타 냈으며 7주에서는 거의 일정하거나 변화가 없었다. 4) 항산화제는 2 Mrads 조사에서는 B.H.T.가 C.A.보다 항산화력이 좋았으나, 7 Mrads 에서는 별 차이를 보이지 않았고, 장기저장면에서 보면 조사후에 항산화제를 첨가하는 것이 효과적임을 알 수 있다. 5) 조사선량에 따른 영향에 있어서, 시료의 처리조건 (저장온도, 항산화제의 첨가등)에 관계없이 일율적으로 2 Mrads 로 조사된 시료의 P.O.V. 가 높았다. 6) 고온 저장$(25^{\circ}C)$은 저온 저장$(5^{\circ}C)$때 보다 P.O.V.의 상승이 2배였으며, 8주저장중 저온에서는 1주 P.O.V.의 2배의 상승을, 고온에서는 $3{\sim}4$ 배로 상승하여 역시 저온 저장이 효과적임을 알 수 있다.

Keywords