Studies on Naringinase of Mold - Part 2. Purification of Aspergillus Naringinase -

사상균 Naringin 분해효소에 관한 연구 - 제 2 보 Aspergillus 속 Naringin 분해효소의 정제에 관하여 -

  • Ki, Woo-Kyung (Department of Agricultural Chemistry, Kyung Sang College) ;
  • Kim, Jong-Kyu (Department of Agricultural Chemistry, Kyung Sang College) ;
  • Kim, Myung-Chan (Department of Agricultural Chemistry, Kyung Sang College)
  • Published : 1973.06.28

Abstract

The naringin hydrolyzing enzyme has been purified from the culture filtrate of the mold Aspergillus S-1 which selected to remove the bitter test of the orange or citrus fruits industrily. In a view of purity naringinase was more effectively purified in order of molecular sieving on Sephadeex G-200, starach gel electrophoresis, chromatography or a DEAE-Cellulose column and fractional precipitation by ammonium sulfate. The purified enzyme is homogeneous in paper electrophoresis from a culture filtrate by treatment fractional precipitation with ammonium sulfate, DEAE-Cellulose treatment and Sephadex-200 column chromatography and it hydrolyse only naringin to purunin.

선별된 Aspergillus 속의 한 균주인 S-1의 조(粗) naringin 분해효소의 정제에 관하여 검토한 결과 정제도의 관점에서 Sephadex G-200, starch gel electrophoresis, DEAE-Cellulose column chromatogram, 황산암모늄분획의 순위로 좋았으며 각 정제법에 따른 결과는 다음과 같다. 1) 조효소(粗酵素)를 starch gel electrophoresis 한 결과 단백 mg 당 naringinase 활성이 1,000 unit 로 정제되었다. 2. 단백 mg 당 0.37 unit, naringinase 활성인 조효소(粗酵素)를 황산암모늄분획한 결과 0.25포화 이하에서는 protein per mg 3 unit, 0.75포화 이하에서는 12 unit, 075포화 이상 완전포화 fraction 에서는 34 unit 로 정제되었으며 회수율로 볼때는 황산암모늄 0.75포화 이하에서 가장 좋았다. 3. Sephadex G-200에 의해 정제한 결과 protein per mg 1,337 unit 였으며 DEAE-Cellulose column chromatography 한 결과는 430 unit per protein mg 으로 정제되었다. 4. DEAE-Cellulose column chromatography 후 sephadex G-200에 의해 정제한 결과는 여지전기영동에 의해 단일 단백으로 나타났으며 이 단일 단백은 naringin 을 purunin 까지만 분해하였다.

Keywords