A WINTERING TEST OF THE CRAWL-HELD ANCHOVY

축양 멸치의 월동시험

  • Published : 1973.06.01

Abstract

Since no medium-sized anchovies for skipjack baits are caught during the winter season in the Korean waters, the demand for the live baits in the winter season is met with crawl-stocked anchovies. Authors conducted a test on the wintering of the anchovies which were caught in the early November and acclimated for 22days in a crawl. The wintering crawl was kept in the inlet near Chungmu City, which is situated in the southern coast of Korea, for 4 months through December 1, 1971 to March 31, 1972. 1. The lowest water temperature of $7.2^{\circ}C$ recorded on March 1, caused no significant mortality of the wintering anchovies. However, two operations, moving the crawl and repacling the crawl webbing, brought about a considerable mortality. The mortality of the anchovies, due to the crawl moving to the wintering place two kilometers away from the transient acclimating place, amounted to 1.5 percent in 9 days following the crawl moving. The replacement of the fouled crawl webbing with a new one also caused a mortality amounting to 1.7 percent in 5 days. 2. It is judged that the favorable wintering waters lie in the south and southeast coasts of Keoje Island, the south and southwest coast of Chungmu City, coasts around Namhae Island, and the east coast of Dolsan Island. Jinhae Bay is not suited for the wintering because of its low water temperature in winter 3. The wintering anchovies wvere fed, once a day through the test period, with 4 kg of finely minced fresh anchovy for 57days in the early period, and with 2kg of compound pellet fish food for the rest of the period. Fatness coefficient of the wintering anchovies showed a slight increase in the latter half of the period.

1971년 11월 초에 어획하여 22일간 축양한 활멸치를 12월 1일부터 익년 3월 31일까지 4개월간 경남 충무시 인평동 지선 해상에서 월동시험한 결과, (1) 시험기간중 수온은 최저 $7.2^{\circ}C$까지 하강했나, 이 수온의 하강으로 인한 폐사는 일어나지 않았다. 그러나 시험의 초기, 축양조의 이동 직후부터 9일간에 약 $1.3\%$, 또 15일 후부터 20일간에 약 $1.7\%$의 폐사가 일어났다. 전자의 폐사 원인은 축양조의 이동에 의한 것이며, 후자는 축양조의 망지교체로 인한 이다. (2) 월동가능수역은 수온, 호류, 수침 등을 고려할 때 거재도 남 및 남서부, 충무시 남 및 남서부부터 남해도 동, 남, 서부, 돌산도 이동의 해역이 적지로 생각되며, 진해만내는 수온하강이 심하여 좋지 않다고 추정된다. (3) 비만도는 시험 초기 약 두 달간은 낮아지는 경향이 있었나 그 후 시험초에 비하여 $20\%$ 정도까지 증가했다. 이것은 멸치가 축양조 안에서의 생활과 저수온에 적응되어 섭이가 왕성해진 것에 기인한다고 보아진다.

Keywords