Amino acids in Embryo and Endosperm of Brown Rice different in Specific Gravity

비중선별(比重選別) 현미(玄米)의 배아(胚芽) 및 배유중(胚乳中) 아미노산(酸) 함량(含量)

  • Park, Hoon (Institute of Agricultural Science, Office of Rural Development)
  • 박훈 (농촌진흥청 농업기술연구소)
  • Published : 1974.03.28

Abstract

The amino acid pattern of embryo and endosperm of brown rice different in specific gravity was investigated using Jinheung (local leading temperate variety) and IR667-Suweon 213 (high-yielding newly bred tropical variety). 1. Embryo of IR667 (higher protein rice) showed lower protein, and lower lysine or essential amino acid per protein than that of Jinheung (lower protein rice). 2. In both embryo and endosperm nitrogen recovery as amino acids was highest in middle class of specific gravity and lowest in low class indicating that abundancy of non-protein nitrogen in low class and decomposition of amino acids by starch in high specific gravity class. 3. In both embryo and endosperm IR667 showed abundancy in order of glutamic acid, aspartic acid while Jinheung showed glutamic acid, arginine, suggesting varietal difference in nitrogen metabolism. 4. In both IR667 and Jinheung least amino acid was histidine and next leucine in embryo but histidine and next threonine in endosperm, suggesting organ difference in nitrogen metabolism.

진흥(振興)과 IR667의 비중선(比重選)된 현미(玄米)를 배아(胚芽)와 배유(胚乳)로 분리(分離) 비중등급별(比重等級別)로 전(全) amino산조성(酸組成)을 조사(調査)한 결과는 다음과 같다. 1. 현미단백질함량(玄米蛋白質含量)이 높은 IR667은 배아(胚芽)에서 진흥(振興)보다 단백질함량(蛋白質含量)이 적었으며 질소당(當) lysine과 필수(必須) amino산함량(酸含量)도 낮았다. 2. 두품종 모두 amino산으로의 질소회수율(窒素回收率)이 중등비중(中等比重)에서 배아(胚芽)나 배유(胚乳) 어느 경우도 높아서 비중(比重)이 높은 경우는 전분(澱粉)에 의(依)한 가수분해중(加水分解中)의 파괴(破壞)에 기인(起因)하는 것으로 보였다. 3. 배아(胚芽)나 배유(胚乳) 공(共)히 IR667에서는 Glu.>Asp.의 순(順)으로 많고 진흥(振興)에서는 Glu.>Arg.의 순(順)으로 많아 품종간(品種間) 질소대사(窒素代謝)의 차(差)를 보이는 것 같다. 4. 두 품종 공(共)히 배아(胚芽)에서는 His.

Keywords