Studies on Mixed foods Preparation of Imitation rice (I)

합리적(合理的)인 혼식(混食)을 위한 연구(硏究) 인조미(人造米)의 개발 (I)

  • Published : 1974.04.30

Abstract

1. Studies were made on enriching protein and protein score of rice with soybean, millet and sweet potato. 2. Imitation rice made from upper 3 or 2 was added to rice by $20{\sim}30%$, then the protein content of the resulting mixed foods was more than 10%, lipid more than 2.5%, protein score more than 85. 3. Cooked with rice, the imitation rice was acceptable in the point of color, flauor and taste.

1. 백미(白米)에 대두(大豆), 조, 고구마로 된 인조미(人造米)를 $20{\sim}30%$ 혼합(混合)할 경우 단백질(蛋白質)은 10% 이상, 지방(脂肪)은 2.5% 이상으로 강화(强化)되었고, 필수아미노산인 lysine, tryptophan 및 tolal 함류황(含硫黃) 아미노산이 강화(强化)되어 단백가(蛋白價)는 85 이상으로 높일 수 있었다. 2. 백미(白米)에 첨가하는 이들 곡류는 인조미(人造米)의 형태로 하여 조리(調理)가 간편하였고 혼식(混食)의 적응성은 관능검사 성적으로 보아 적합한 것으로 생각된다.

Keywords