SUITABILITY OF SHELLFISH FOR PROCESSING 2. Seasonal Changes in Heavy Metal Content of Baby Clam

패류의 가공적성 2. 바지락 중금속함량의 시기적 변화

  • LEE Eung-Ho (Dept. of Food Science and Technology, National Fisheries University of Busan) ;
  • RYU Byeong-Ho (Dept. of Food Science and Technology, National Fisheries University of Busan) ;
  • YANG Syng-Tack (Dept. of Food Technology, Jeju College)
  • 이응호 (부산수산대학 식품공학과) ;
  • 류병호 (부산수산대학 식품공학과) ;
  • 양승택 (제주대학 식품공학과)
  • Published : 1975.06.01

Abstract

Heavy metal content have been determined in baby clams from March 1973 to April 1974 in Depori, Samchunpo, Korea. Monthly changes of mercury, lead, copper ana cadmium in the samples were irregular but as a whole, the content of mercury, lead, copper and cadmium were relatively high in summer season. The content of total mercury, lead, copper and cadmium in the samples ranged from 0.003 to 0.038 ppm, 0.096 to 0.931 ppm, 0.023 to 0.139 ppm and 0.009 to 0.038 ppm respectively. In the consideration of heavy metal content, it was concluded that baby clams in Depori, Samc hunpo, Korea is suitable for processing materials.

바지락의 가공적성을 판정하기 위한 기초자료를 얻기 위하여, 삼천포 대포리 바지락 양식장의 3년생 바지락에 대하여 1973년 3월부터 1974년 4월까지 수은, 납, 구리, 카드뮴의 함양을 월별로 정량하였다. 수은, 납, 구리, 카드뮴 모두 시기적으로 증감이 심하였고 대체적으로 보아 여름철에 중금속함량이 높은 경향이었다. 시기적인 변화범위를 보면 총수은은 $0.003\~0.038ppm$ 로서 평균 0.018ppm, 남은 $0.096\~0.921ppm$로서 평균 0.445 ppm, 구리는 $0.023\~0.139ppm$서 평균 0.074 ppm, 카드뮴은 $0.009\~0.038ppm$로서 평균 0.023 ppm이므로 가공원료로서 안전하다는 결론을 얻었다.

Keywords