Varietal Difference in Amino Acid Composition of Polished Barley

피맥품종별(皮麥品種別) 정맥중(精麥中) 아미노산(酸) 조성(組成)

  • Published : 1976.09.28

Abstract

The amino acid compositions of polished barley grain were investigated for 16 varieties by using amino acid autoanalyzer and simple correlation analysis between them and between protein and amino acid per protein was done. 1) Limiting amino acid is lysine, leucine and phenylalanine are high but threonine and tyrosine are low. Total essential amino acids is high. 2) Protein is significantly correlated negatively with lysine arginine, total basic amino acids (at p=0.01) and threonine, alanine, aspartic acid (at p=0.05) and positively with phenylalanine (at p=0.01) proline and cystine (at p=0.05). 3) Lysine is positively and significantly correlated with arginine and aspartic acid indicating that aspartic acid is probable precursor of lysine and that high yielding varieties or fertilization for high yielding decrease aspartic acid pool resulting low lysine. 4) Lysine content is positively correlated with dye binding capacity (at p=0.01). 5) Tryptophan is positively (at p=0.01) and significantly correlated with histidine, total basic amino acids and arginine. 6) In essential amino acids lysine, tryptophan, threonine and valine simultaneously increase or decrease while aromatic amino acids, sulfur contained amino acids, isoleucine and leucine do so together.

대맥(大麥) 16개(個) 품종(品種)(단백질함량(蛋白質含量) 최고(最高) 15.4%에서 최저(最低) 6.1%)의 정맥중(精麥中) amino산(酸)의 조성(組成)과 이들 상호간(相互間) 및 이들과 단백질(蛋白質)과의 상관(相關) 관계(關係)는 다음과 같았다. 1) 제한(制限) amino 산(酸)은 lysine 이었으며 threonine과 tyrosine이 적고 leucine과 phenylalanine이 특히 많은 편이며 필수(必須) amino산(酸) 총량(總量)은 많은 편이다. 2) 단백질(蛋白質)은 단백질당(蛋白質當) amino산(酸) 함량(含量)과의 상관(相關)에서 lysine, arginine, total basic amino acid와 1%수준에서 threonine, alanine 및 aspartic acid와 5%수준에서 유의부상관(有意負相關)을, phenylalanine과 1%수준에서 proline, cystine과 5%수준에서 유의정상관(有意正相關)을 갖는다. 3) Lysine은 arginine 및 aspartic acid가 유의정상관(有意正相關)을 보이므로 대맥(大麥)에서도 aspartic acid가 lysine 대사에 관련됨을 시사하며 다수성(多收性) 품종(品種) 또는 다비조건(多肥條件)은 aspartic acid pool을 상대적으로 감소시킬 가능성이 있고 그 결과로 lysine이 적어지는 것같다. 4) Lysine은 색소결합능(色素結合能)(Dye binding capacity)과 유의정상관(有意正相關)을 보였다. $(r=0.7377^{**})$ 5) Tryptophan은 histidine, 염기성 amino산총량(酸總量) 및 arginine 과만 유의정상관(有意正相關)을 보였다. 6) 필수(必須) amino산(酸) 중(中) lysine, tryptophan, threonine, valine은 같이 증감하며 함황(含黃) amino산(酸)과 방향성(芳香性) amino산(酸) 및 isoleucine, leucine은 이들과 반대로 증감한다.

Keywords