Irradiation Preservation of Korean Shellfish

방사선(放射線) 조사(照射)에 의한 한국산(韓國産) 패류(貝類)의 품질보존(品質保存)에 관(關)한 연구(硏究)

  • Published : 1976.09.28

Abstract

Pacific oyster, hard clam and mussel were irradiated at doses up to 0.5 Mrad, the optimum dose rather than the maximum permissible was sought for in each species and post-irradiation storage characteristics studied at $0^{\circ}\;and\;5^{\circ}C$. No shellfish meat irradited at doses as high as 0.5 Mrad produced any adverse odor. However the organoleptic quality of each sample irradiated at lower doses was superior to those irradiated at the higher during the early storage period. The optimum dose was determined to be 0.2 Mrad for Pacific oyster and mussel and 0.1 Mrad for hard clam. By irradiating at the optimum dose, the storage life of Pacific oyster cculd be extend from less than 14 days to 35 days at $0^{\circ}C$ and from only 3 days to 21 days at $5^{\circ}C$. A similar storage extension was observed with mussel. The storage life of hard clam was extended from 7 days to 14 days at $0^{\circ}C$ and from 3 days to 12 days at $5^{\circ}C$. The hard clam meats were particularly susceptible to tissue softening by irradiation; an earlier onset and more extensive softening were observed with increasing dose.

한국에서 경제적으로 중요한 3종의 패류인 참굴, 백합 그리고 홍합 근육을 0.5 Mrad이하의 감마선량에 조사하여 냉장온도에서 현저한 선도 연장을 가져오게 하는 최적 선량을 구했으며 $0^{\circ}C$$5^{\circ}C$에서 조사후 저장기간중의 변화과정의 특성을 규명하였다. 0.5Mrad의 감마선조사로서는 어느 패류도 방사취를 발생치 않았다. 그러나 처음 2-3주간의 저장기간중의 관능 특질은 저선량 조사구(0.1과 0.2Mrad)의 경우 고선량 조사구(0.3 Mrad이상)보다 우수하였다. 참굴과 홍합을 위한 최적조사선량은 0.2 Mrad, 백합은 0.1 Mrad임이 밝혀졌다. 이 최적 조사선량에 처리된 패류의 선도 연장은 참굴의 경우 $0^{\circ}C$에서는 비조사구의 14일 내외로부터 35일까지, $5^{\circ}C$에선 3일에서 21일로 각각 연장이 가능했다. 홍합도 비슷한 선도연장을 가져왔다. 백합의 경우 $0^{\circ}C$에선 7일에서 14일로, $5^{\circ}C$에선 3일에서 12일로 각각 연장되었다. 방사선 조사로 인한 근육 조직의 연약 현상은 백합에 있어서 가장 두드러지게 나타났다. 조사선량이 높을수록 조사후 저장 기간중 연약현상이 빨리 일어났으며 연약도도 높았다. 저선량 조사에 의한 패류의 선도연장을 꾀하는데 있어서 조사후 저장기간중에 일어나는 근육의 연약화는 중요한 제한점인 것으로 사려된다.

Keywords