Irradiation Preservation of Korean Fishes -Part. II Radurization of Freshwater Species-

방사선(放射線) 조사(照射)에 의한 한국산(韓國産) 어류(魚類)의 품질보존(品質保存)에 관(關)한 연구(硏究) -제2보(第2報) 민물어종(魚種)(잉어 및 무지게 송어)의 방사선조사(放射線照射)-

  • Published : 1976.09.28

Abstract

The meat samples of carp (Cyprinus carpio, Linne) and rainbow trout (Salmo gairdnerii) packaged in aluminum pouches with polyethylene adjuvant were exposed to gamma radiation of doses up to 1.5 Mrad for the purpose of determining optimum dose range required to bring about a significant storage-life extension at refrigerated temperatures. The maximum permissible dose for carp was determined to be 1.5 Mrad and that for rainbow trout 0.2 Mrad, while the optimum dose was 0.25 Mard and 0.05 Mrad, respectively. By irradiating them at each optimum dose, the practical storage-life of carp could be extended from one week to five at both $0^{\circ}\;and\;5^{\circ}C$ and that of rainbow trout from one week to 3-4 weeks at $0^{\circ}C$ and from 3 days to 14 days at $5^{\circ}C$. The carp meat suffered from extensive drip loss during the post-irradiation storage and it could be reduced effectively by dipping the samples into 10% polyphosphate solution prior to the radurization treatment. The rainbow trout was highly radiosensitive, while carp appeard to one of promising species to be radurization treated for the purpose of extending storage-life at refrigerated temperatures.

잉어(carp, Cyprinus carpio, Linne)와 무지개송어(rainbow trout, Salmo grairdnerii) 육편을 알미늄-포리에치렌 봉지에 포장하여 1.5 Mrad까지의 감마선에 조사처리하여 냉장온도에서의 저장기간을 현저히 연장 시킬수 있는 최적선량을 조사하였다. 잉어의 최고 허용선량은 1.5 Mrad 그리고 무지개송어는 0.2 Mrad 이었으며 최적선량은 각각 0.25 Mrad와 0.05 Mrad이었다. 이 최적선량에 조사처리 하므로써 잉어의 저장기간은 $0^{\circ}C$$5^{\circ}C$에서 공히 1주에서 5주로 연장될 수 있었으며 무지개 송어는 $0^{\circ}C$에서는 1주에서 3-4주로, $5^{\circ}C$에서는 3일에서 14일로 각각 연장될 수 있었다. 조사후 저장기간중 잉어는 체액유출(drip loss)이 심했으므로 조사전에 육편을 10% 나토륨 포리인산염액에 침지 처리한 다음 조사한 결과 거의 완전히 방지할 수 있었다. 무지개송어는 방사선조사에 대단히 민감하였으나 잉어는 조사후 냉장온도에서의 저장성 연장을 목적으로 하는 저선량 조사처리에 매우 적합한 어종임이 규명되었다.

Keywords