Studies on the Physio-chemical Effects of Xanthoxyli Fructus

Xanthoxyli Fructus의 생리화학적(生理化學的) 작용(作用)에 관(關)한 연구(硏究)

  • 이성우 (영남대학교 식품영양학과) ;
  • 조수열 (영남대학교 식품영양학과) ;
  • 박정륭 (영남대학교 식품영양학과)
  • Published : 1976.04.30

Abstract

Water extract of Xanthoxyli fructus(XW) caused contraction of the rabbit intestinal strip which was not affected by hexamethonium, promethazine and methysergide but was blocked by atropine-pretreatment. The above results suggest that cholinergic mechanism plays an important role in contractile response of XW on the rabbit intestine.

산초수침(山椒水浸)엑기스(XW)가 가토장편(家兎腸片)에 미치는 영향(影響)은 다음과 같다. (1) XW $30\;{\mu}g/ml$ 이상(以上)은 가토장편(家兎腸片)을 수축(收縮)시켰고, (2) XW의 장수축작용(腸收縮作用)은 atropine으로 차단(遮斷)되나 hexamethonium, promethazine 및 methysergide로는 영향(影響)을 받지 않았다. 이상의 실험결과(實驗結果)는 XW가 cholinergic mechanism에 의하여 장수축(腸收縮)을 일으킴을 시사(示唆)한다.

Keywords