Studies on the Utilization of Keratins

경단백질(硬蛋白質)의 이용(利用)에 관(關)한 연구(硏究)

  • Suh, Hong-Kyl (Department of Food & Nutrition, Busan Vocational College)
  • 서홍길 (부산실업전문학교 식품영양학과)
  • Published : 1976.04.30

Abstract

The development of protein utilization with keratin(cattle hair and human hair) have heen investigated. The include a) conditioning of hydrolysis of keratin, b) isolation of crude protein, c) pepsin HCl digestibility of isolated protein, d) the amino acid composition of isolated protein and amino acid concentrate. The results are obtained as follow ; 1. Human hair and cattle hair were softened and hydrolysed with hot dilute alkali(especially 1% NaOH) 2. Crude protein were isolated from hydrolysed keratin by means of different solubility and isoelectric point. 3. The protein isolated was of good quality on the point of color, protein content and pepsin digestibility. 4. The amino acid concentrate obtained by acids processing was of good quality on the point of color, taste and amino acid composition.

우모(牛毛) 및 모발을 단백질자원(蛋白質資源)으로 이용하고자 그 처리 가공방법(加工方法)을 실험하여 얻은 결과를 요약하면 다음과 같다. (1) 알칼리 분해(分解)는 NaOH 1% 용액(溶液)에 우모(牛毛) 및 모발을 10% 투입하여 $100^{\circ}C$에서 $25{\sim}30$분(分) 가열 분해(分解)하면 팽윤하여 연화분해(軟化分解)된다. (2) 이것을 humin질(質), fiber 등 불순물과 이물(異物)에서 단백질(蛋白質)을 분리(分離)해 내는 데는 용해도차(差) 및 등전점(等電點) pH를 이용하여 분리단백질(分離蛋白質)을 만들 수 있었다. (3) 분리단백질(分離蛋白質)은 pH $3{\sim}4.5$의 등전점(等電點) pH 를 가졌고 이의 조성(組成)은 대부분이 단백질(蛋白質)로 되어 있고 amino acid조성도 비교적 좋아서 단백질(蛋白質)로 이용할 만했다. (4) 산분해(酸分解)는 20%의 HCl, $H_2SO_4$ 용액에 액량(液量)의 30%의 keratin을 투입하여 분해시킴이 좋았고 불순물은 용액도차(溶液度差) 및 흡착제로 제거할 수 있었다. (5) 이때의 amino acid concentrate는 분리단백질(分離蛋白質)과 같이 몇 종의 필수아미노산을 안가(安價)로 강화(强化)시키면 훌륭한 단백질자원(蛋白質資源)으로 활용(活用)할 수 있을 것으로 사료된다.

Keywords