한국 인삼 성분들에 관한 생화학적 연구(II) 인삼 성분들이 RNA 중합효소의 활동성에 미치는 영향

Biochemical Studies on the Chemical Components of Borean Ginseng (ll) Effects of Ginseng Components on the Activity of RNA Polymerase

  • 장세희 (서울대학교 자연과학대학 화학과) ;
  • 박인원 (서울대학교 자연과학대학 화학과)
  • 발행 : 1976.12.01

초록

몇 가지 유기용매를 사용하여 인삼 추출액을 분별 분리하여 몇 개의 분칠들을 얻어서 이들이 RNA중합효소의 활동성에 미치는 영향을 조사하였다. 백삼과 홍삼에서 모두 RNA 중합효소의 활동성에 양성적인 효과를 가진 분획들을 얻었다. 백삼의 경우 RNA 중합효소에 양성적인 효과를 미치는 성분들은 전체 메탄을 추출액 분획, 초산에틸 추 출모액 및 이 모액의 수용성 분획들에서 확인되었고 흥삼의 경우에는 전체 메탄을 추출액 분획과 에테르 분획들에서 확인되었다. 이 사실은 중합효소에 양성적인 효과를 나타내는 성분들이 무극성 및 극성 부분들로 이루어져 있으며, 그들이 홍삼의 가공과 정에서 두 부분으로 분해되었을 것이라는 것을 암시의 준다.

Ginseng extracts were fractionated into several fractions with various organic solvents, and the effects of these fractions on the activity of RNA polymerase were examined. Fractions which showed positive effect on the activity of RNA polymerase were obtained both from white ginseng and red ginseng. For white ginseng the components which hare shown a positive effect on RNA polymerase roue found in total methanol extracts, the residual aqueous solution from ethyl acetate extraction and the methanol insoluble fraction of the above solution, whereas for red ginseng the positive components roue found in total methanol extracts and in ethyl ether extracts. These finding suggest that the ginseng components which have Positive effect on RNA polymerase be composed of Polar and nonpolar moieties, which may be cleaved into the ports during the processing the of red ginseng.

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