Biochemical Studies on the Chemical Components of Korean Ginseng(III) Effects of Ginseng Components on the Activity of Succinate Dehydrogenase

한국 인삼 성분들에 관한 생화학적 연구(III) 인삼 성분들이 숙신산 탈수소효소의 활동성에 미치는 영향

  • 장세희 (서울대학교 자연과학대학 화학과) ;
  • 박인원 (서울대학교 자연과학대학 화학과)
  • Published : 1976.12.01

Abstract

Succinate dehydrogenase was activated by ethyl acetate extract from the methanol extract of white ginseng previously treated with petroleum ether and ethyl ether to remove all highly nonpolar components, and the residual aqueous solution from the ethyl acetate extraction. Also, all of the extracted fractions of red ginseng except the ether extract gave positive results. On the contrary to some suggestions by other workers that alkaloids of ginseng may enhance the succinate degydrogenase activity, our results show that the alkaloids may have exhibited some inhibitory eject on this enzyme.

숙신산 탈수소효소의 활동성은 홍삼의 초산에틸 추출액과 초산에틸 추출모액의 수용 성 추출액 분획들에 의하여 활성화되었으며, 홍삼의 에테르 추출액 분획을 제외한 모든 분획들에 의하여 활성화되었다. 다른 사람들이 알칼로이드류는 숙신산 탈수소효소의 활동성을 증진시킨다는 암시와는 반대로 저자들의 연구결과는 오히려 인삼의 알칼로이프들은 이 효소의 활동성에 대하여 방해효과를 가졌음을 알려주었다.

Keywords