Breeding of Panax ginseng and Plant Tissue Culture

고려 인삼의 육종파 조직배양

  • Published : 1976.12.01

Abstract

Production of Panax ginseng in Korea has been increased tremendously in the last two decades, the acreage and number of growers hating been spread across the country. Improvement of variety, on the other hand, has been seldom carried out during this period, rendering the ginseng growing risky and hazardous. Breeding work with such perennial crop as ginseng if rather time-consuming, and there are few genesources to start with. Authorities concerned with ginseng Production pay hwy little attention to breeding researches for nimbus of reasons. As this crop is cultivated over the entire area of Korea. Breeding work cannot be allowed to delay forth. In the precut article, improvement of ginseng was discussed from the view point of two different categories of brooding concept: (1) conventional breeding and (2) breeding based on the somatic tell genetics.

최근 20년동안에 인삼의 경작자와 재배면적이 급증, 거의 전역에 재배되고 있고 이 작물이 한국경제에 미치는 영향도 크다. 한편 재배지역의 증가에도 불구하고 인삼의 육종은 거의 도외시되어 왔고 품종의 분화가 전혀 안되어 있다. 기후, 토양 및 생물학적 조건등이 지역마다 다른데 단일 품종을 장려할때에 경작자들은 병충해를 위시해서 많은 재난의 위협하에 놓이게 된다. 한국과 같이 인삼이 중요한 위치를 점유하고 있는 나라에서는 벌써 형태 생태 생리적 품종의 분화가 있었어야 했고, 내병성, 특이성분 등에 관한 품종들이 다수 만들어 졌어야 했다. $\ulcorner$인삼은 다년생이고 육종에는 불편한 점이 많아 개량이 힘든다. 또 육종을 하기에는 시험기관의 제도적 애로도 많다$\lrcorner$등의 구실하에 육종을 소홀히 하기에는 재배지역이. 너무나 광범화되었다. 본문은 인삼의 품종을 단기간에 개량하는데 있어 (1) 현행의 고전 육종법을 이용하는 길과, (2) 조직배양에 의한 신 육종법을 쓰는 두 길이 있음을 제시한 것이다.

Keywords