Studies on the Ginseng Saponins(I) On the Determination of the Ginseng Saponins in Ginseng Tea and Extract

인삼 사포닌에 관한 연구 (I) 인삼 사포닌의 분별 정량에 대하여

  • 김해중 (주식회사 일화연구실) ;
  • 남성희 (주식회사 일화연구실) ;
  • ;
  • 이석건 (충남대학교 농과대학)
  • Published : 1976.12.01

Abstract

A determinatien of the saponins in ginseng tea and extract was carried out by using the quantitative TLC autodetector equipped with a hydrogen flame ionization detector. In order to apply to the Quality central of the ginseng tea and extract. the optimum condition and recovery percentage for the quantitative determination of saponins in these products duo studied. The results obtained were as follows: The method was adequate to estimate whether the ginseng extract used for the Products and She raw ginseng extract were the same quality or net. Most of the individual peak area was increased with the concentration of the total saponin. But some of the peak areas were net increased quantitatively in the ease of the sample containing high concentration ginseng extract. To deternine the saponins in ginseng tea correctly high volume low concentration was better than the low volume high concentration. Optimum concentration of ginseng extract in sample to determine the individual saponins was in the range of 0.5∼1.5g. The recovery percentage of the total saponin was 99.5% on the average.

$H_2$-FID 박층 자동 검출장치를 사용하여 인삼차 및 인삼엑기스 중의 사포닌을 분별 정량 하였다. 아울러 인삼차와 인삼엑기스의 품질관리에 응용하기 위하여 분석 최적조건과 정량시의 회수율에 관하여 조사하였으며 그 결과는 다음과 같았다. 1. 본 정량법은 품질관리에 있어서 제품생산에 사용하려고 하는 인삼엑기스와 싣제로 제품에 사용된 인삼엑기스와의 동일품질여부를 판별하는 데에 좋은 방법이 될 수 있었다. 2. 제품중의 총 사포닌 농도의 증가에 따라 거의 모든 각개 사포닌 peak면적도 정량 적으로 증가되었다. 그러나 고농도로 인삼엑기스를 함유하는 인삼차를 시료로 사용 했을 경우에는 몇몇 Peak면적이 정량적으로 증가되지 않는 경우가 있었다. 3. 본 분석방법에 있어서 보다 정착한 분석을 위하여는 고농도시료를 소량 취하는 것보다 저농도시료를 다량 취하는 경우가 더 좋았다. 3. 분별정량에 있어서 제품중의 인삼엑기스 함량은 0.59~1.59정도로 취하여 분석할 경우가 가장 좋았다. 4. 사용된 총 사포닌에 대한 각개 사포닌의 회수율은 99.5%였다.

Keywords