Studies on the Cropping system of the Field Crop in Chungnam Area

충남지방(忠南地方)의 전작물(田作物) 작부체계확립(作付體系確立)에 관(關)한 연구(硏究)

  • Published : 1976.05.31

Abstract

As an accempt to increase thc efficiency of land use and the food production to achieve the national goal in the food self-sufficiency, nine cropping systems on the upper-land were examined in pure-stand and in mixtures of soybean, corn, potato and radish. The important conclusions of this study were summarized as follows; 1. The flowering date of soybean was two or three days earlier in pure-stand than in the mixture with corn. The maturing date two days earlier in the pure-stand than in the mixture with corn. The flowering and maturing dates were not different among various cropping systems in corn. 2. The stem length of soybean was significantly different among various cropping systems. Soybean in pure-stand was shorter in stem length than with corn. 3. The number of pods per soybean plant did not give any significant differences among various cultivation methods. 4. The length of internode and the number of nodes per soybean plant in the mixture with corn were greater than in the pure-stand. In the number of branches per plant this was reversed. 5. The average stem dry weight of soybean per 10a was not significantly different among various cultivation methods. 6. The soybean yield per 10a in the pure-stand was obviously greater than the mixture and there were significant differences among cultivation method within the mixture with corn in soybean yield. 7. The 1,000-grain weight of soybean was significantly different and those in the pure-stand was heavier than those in the mixture with corn. 8. Grain weight per soybean plant and the stem diameter in the pure-stand were significantly lesser than those in the mixture with corn. 9. In the comparisons of corn in the pure-stand and in the mixture with soybean, plant height, number of ear per 10a, mean ear weight and remember of grain per plant, 100-grain weight, ear length, ear girth and number of ear pel plant were not significantly different among various cultivation methods except for the grain yield per 10a. 10. In the economic analysis, the mixture with soybean and corn gave the greatest gross income. The combination 7 was the best which was 47.6% increase income comparing with the soybean pure-stand. 11. As it can be assumed, soybean plant was influenced greatly than corn by various cropping system. It is necessary to study more complex cropping system finding and giving more desirable multiple cropping system for the farmer.

본(本) 시험(試驗)은 1975년도(年度) 충남대학교(忠南大學校) 농과대학(農科大學)의 시험전(試驗田)에서 경지이용율(耕地利用率)을 높이기 위한 작부체계(作付體系)를 구명(究明)하기 위하여 우선 콩 단작(單作), 옥수수 단작(單作)과 몇가지 수준(水準)의 콩+감자 및 콩+옥수수 상호작시험(交互作試驗)을 실시(實施)하였는데 당년(當年) 8월이후(月以後) 10월(月)까지 계속(繼續)된 많은 강우(降雨)로 인(因)하여 콩+감자 혼작구(混作區)의 감자와 열무 시험(試驗)은 실패(失敗)하였다. 따라서 기타(其他) 처리구(處理區)에 대(對)한 시험결과(試驗結果)를 요약(要約)하면 다음과 같다. 1. 콩 단작구(單作區)에 비(比)하여 옥수수 상호작구(交互作區)의 콩은 개화기(開花期)가 2~3일간(日間) 지연(遲延)되었으며 성숙기(成熟期)도 2일간(日間) 지연(遲延)되었으나 옥수수는 개화기(開花期), 성숙기(成熟期) 등의 처리간(處理間) 차이(差異)를 인정(認定)할 수 없었다. 2. 콩의 간장(稈長)은 콩 단작구(單作區)가 콩+옥수수 혼작구(混作區)에 비(比)하여 더 길었으며 이들 Group간(間)에는 고도(高度)의 유의차(有意差)가 있었다. 3. 주당협수(株當莢數)는 Group간(間)에 유의차(有意差)가 인정(認定)되지 않았다. 4. 절간장(節間長) 및 절수(節數)는 Group간(間)에 유의차(有惠差)가 인정(認定)되었는데 이들 모두 옥수수+콩의 혼작구(混作區)가 콩의 혼작구(混作區)가 콩 단작구(單作區)에 비(比)하여 더 큰 결과(結果)를 보였다. 지아수에서는 이와는 반대(反對)의 현상(現象)이 나타났다. 5. 간중(稈重)은 이들 Group간(間)에 유의차(有意差)가 인정(認定)되지 않았다. 6. 10a당(當) 수량(收量)은 Group간(間)에 유의차(有意差)가 있었으며 콩 단작구(單作區)가 콩+옥수수 혼작구(混作區)에 비(比)하여 무거웠다. 7. 주당입중(株當粒重)에서는 Group들 간에 유의차(有意差)가 인정(認定)되었는데 콩 단작구(單作區)가 콩+옥수수 혼작구(混作區)에 비(比)하여 더 가벼웠고 혼작구(混作區)에서는 혼작방식(混作方式)에 따라서 유의차(有意差)가 인정(認定)되었다. 8. 옥수수에 있어서 단작구(單作區)와 옥수수+콩의 혼작구(混作區)의 비교(比較)는 초장(草長), 10a당(當) 자수본수(雌穗本數), 자수일본당평균중(雌穗一本當平均重), 자수일본당입중(雌穗一本當粒重), 자수장(雌穗長), 자수(雌穗)둘레, 주당자수수(株當雌穗數)에 있어서는 Group간 또는 Group내(內)에서 유의차(有意差)가 인정(認定)되지 않았고 단지 10a당(當) 옥수수 수량(收量)에 있어서는 1%수준(水準)에서 Group간에 유의차(有意差)가 있었는데 옥수수 단작구(單作區)가 제일 많았고 콩+옥수수 혼작구(混作區)에 있어서는 혼작방식(混作方式)에 따라서 수량(收量)에 유의차(有意差)가 있었다. 9. 경제성분석(經濟性分析)에 있어서는 콩+옥수수의 혼작구(混作區)가 조수익(粗收益)이 많았으며 특히 7처리구(處理區)는 콩 단작구(單作區)에 비(比)하여 476%의 수익(收益)을 증가(增加)시켰다. 10. 예측(豫測)했던 바와 같이 콩의 각종형질(各種形質)은 작부체계(作付體系)에 따라서 옥수수에 비(比)하여 현저하게 영향(影響)을 받았다. 앞으로 농가소득증대(農家所得增大)를 위한 더욱 합리적(合理的)인 작부체계(作付體系)의 구명(究明)이 필요(必要)하다고 생각된다.

Keywords