Introduced Plant Pathogenes and Plant Quarantine in Korea

침입병원균(侵入病原菌)과 식물검역(植物檢疫)

  • Park, Jong-Seong (Dept. of Agronomy, College of Agriculture, Chungnam National University)
  • 박종성 (충남대학교 농과대학 농학과)
  • Published : 1976.05.31

Abstract

There are many evidences that vaiious plant pathogenes were introduced with imported plants and agricultural productsrfrom foreign countries and caused heavy losses of domestic economic plants, ever since the early twentieth century when our country began to trade plants and agricultural products with foreign countries. There are many ways that foreign plant pathogenes have been introduced into our country, but the main route is considered to be imported plants and agricultural products contaminated with plant pathogenes. Plant quarantine which prevent effectively introduction of plant pathogenes from abroad was practiced for the first time in our country in 1912, and that is relatively earlier activity in the history of plant quarantine of the world. Several plant pathogenes have been introduced into our country even after plant quarantine had been practiced. Particularly for about 15 years, from the 2nd World War to 1961 when the law of Plant Protection was enacted and practical works of plant quarantine was reoperated, Korean agriculture was opened to various foreign plant pathogenes as a lapse period of plant quarantine in our country. Introduced plant pathogenes are, for the most part, from Japan because of depending upon Japan in the foreign trade of plants and agricultural products of our country. As present plant quarantine is required more exactness and rapidness, reasonable organization of quarantine system including more trained quarantine specialists, modernized facilities and introduction of improved quarantine techniques are necessary. Reasonable organization and improvement of plant quarantine system are important not only for protection of korean agriculture to plant pathogenes possible to be introduced from foreing countries, but also for increasing and stabilization of export of plants and agricultural product of our country.

1) 우리나라가 외국(外國)과 식물(植物), 농산물무역(農産物貿易)을 시작한 20세기초이후(世紀初以後) 현재(現在)까지 여러가지 식물병원균(植物病原菌)이 수입식물(輸入植物), 농산물(農産物)과 함께 국내(國內)에 침입정착(侵入定着)하여 피해(被害)를 준 증거(證據)가 있다. 2) 외국(外國)의 식물병원균(植物病原菌)이 국내(國內)에 침입(侵入)하는 경로(經路)는 여러가지 있으나 주(主)로 수입(輸入)하는 식물(植物), 농산물(農産物)에 잠복(潛伏), 부착(附着)하여 침입(侵入)한다. 3) 식물병원균(植物病原菌)의 국내침입(國內侵入)을 효과적(效果的)으로 방지(防止)할수 있는 식물검역제도(植物檢疫制度)가 우리나라에서 처음으로 시행(施行)된 것은 1912년(年)이며 세계식물검역사(世界植物檢疫史)에서 볼때 그 시행(施行)이 비교적(比較的) 일은 국가(國家) 크릅에 속(屬)한다. 4) 식물검역제도(植物檢疫制度)가 시행(施行)된 다음에도 여러가지 식물병원균(植物病原菌)이 침입(侵入)한 증거(證據)가 있다. 특히 2차세계대전(次世界大戰) 이후(以後) 1961년(年) 식물검역법(植物檢疫法)이 제정(制定)되어 식물검역(植物檢疫)이 재개(再開)될때까지의 약(約)15년간(年問)은 식물검역(植物檢疫)의 공백기(空白期)로서 여러가지 식물병원균(植物病原菌)이 국내(國內)에 침입(侵入)할수 있는 좋은 기회(機會)가 되었다. 5) 국내(國內)에 침입(侵入)한 식물병원균(植物病原菌)의 대다수(大多數)가 일본에서 유래(由來)한 것이며 이는 우리나라의 식물(植物), 농산물(農産物)의 무역(貿易)이 일본에 편중(偏重)되어 있었다는데 기인(起因)하는 것으로 추정(推定)된다. 6) 오늘날의 식물검역(植物檢疫)에는 더욱 정확성(正確性)과 지속성(遲速性)이 요구(要求)되므로 훈련(訓練)된 전문직검역관(專問職檢疫官)의 증원(增員) 대량(大量)의 식물(植物) 농산물(農産物)은 수용검역(收容檢疫)할수 있는 시설(施設)의 확보(確保)등 검역체제(檢疫體制)의 정비(整備)와 새로운 검역기술(檢疫技術)의 도입(導入), 개발(開發)등이 필요(必要)하다. 7) 식물검역(植物檢疫)의 체제정비(體制整備)와 기술향상(技術向上)은 국내(國內)에 침입(侵入)하는 식물병원균(植物病原菌)을 효과적(效果的)으로 방지(防止)하여 국내농업(國內農業)을 보호(保護)하는데 중요(重要)한 것 일뿐만 아니라 우리나라 식물농산물수출(植物農産物輸出)의 증대(增大)와 안정화(安定化)를 위하여도 중요(重要)한 일이다.

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