Effect of Phosphate Treatment on Yield and Quality of Canned Tuna

인삼염처리가 다랑어 통조림의 수율과 품질에 미치는 영향(影響)

  • Son, Chung-Hyun (Del Monte Corporation Research Center Walnut Creek) ;
  • Niven, C.F. Jr (Del Monte Corporation Research Center Walnut Creek)
  • Published : 1977.03.28

Abstract

A $7{\sim}10%$ aqueous phosphate solution comprised of 85% sodium tripolyphosphate and 15% sodium hexametaphosphate was injected into tuna flesh prior to precook until the fish weight increased approximately $4{\sim}10%$. The experiments were conducted at a commercial tuna processing plant using Yellowfin tuna (Thunnus albacares) of $45{\sim}68kg$ and $7.3{\sim}10.5kg$ sizes, and Skipjack tuna (Euthynnus pelamis) of $4.5{\sim}5.0kg$ size. The experimental results showed that the phosphate treatment resulted in: 1. Approximately $5{\sim}8%$ increase in yield and somewhat more moist meat with the large Yellowfin. 2. Approximately $3{\sim}8%$ increase in yield with the smaller Yellowfin. 3. Approximately $1{\sim}4%$ increase in yield with the Skipjack. 4. Minimal improvement in color and flavor.

85% 나트륨 tripolyphosphate와 15% 나트륨 hexametaphosphate로 조성된 $7{\sim}10%$ 인산수용액을 미리 조리하기 전에 어체의 무게가 약 $4{\sim}10%$ 증가될 때까지 다량어육질에 주입하였다. 이실험은 $45{\sim}68kg$$7.3{\sim}0.5kg$ 크기의 황다랭이(Thunnus albacares)와 $4.5{\sim}5.0kg$ 크기의 가다랭이(Euthynnus pelamis)를 이용하여 산업규모의 다랑어 가공공장에서 처리하였는데 이 실험(實驗)에서 나타나는 인산염처리(燐酸鹽處理) 결과는 다음과 같았다. 1. 큰 황다랭이는 수율이 약 $5{\sim}8%$ 증가하였고 다소 수분함량이 높았다. 2. 조그만 황다랭이는 수율이 약 $3{\sim}8%$ 증가하였다. 3. 가다랭이는 수율이 $1{\sim}4%$ 증가하였다. 4. 생산품의 색과 맛은 극히 조금 좋아졌다.

Keywords