Disappearance of Organic Phosphate Insecticides Residue on Vegetables and Fruit Crops

과실 및 채소류에 대한 유기 인계 농약의 잔류소장

  • Published : 1977.12.31

Abstract

Sumithion and EPN residues on grapes, EPN and Diazinon on chinese cabbage, Parathion on peaches, Dimethoate on tomatoes, and EPN and Malathion on cucumber were analyzed in terms of 0, 3, 7, 14, 21 and 30 days after last application for the pesticides safty use. From the disappearance rate for various organo-phosphate insecticides on vegetables and fruit crops, following results are obtained. 1. On Chinese cabbage, Diazinon residues were 0.25~0.38p.p.m three weeks after one application, and EPN were 1.39~2.69p.p.m seven days after one application and 0.96~2.34p.p.m two weeks after twice application. 2. EPN residues on grapes were 1.09~1.80p.p.m seven days after one application and Sumithion were 0.17~0.53p.p.m fourteen days after one application. 3. On peaches, Parathion residues were 0.40~0.61p.p.m two weeks after last application. 4. Dimethoate residues on tomatoes were 0.141p.p.m seven days after four times application. 5. On cucumber, EPN residues were 2.11~2.14p.p.m three days after twice application, and Malathion were 0.46p.p.m 3 day after four times application but 0.062~0.025p.p.m three days after last application. 6. Rate of degradation of organo-phosphate chemicals is inversely related to half-life of its. 7. Minimum intervals between last treatment and harvest to prevent unsafty residues are as follows. 7 days for EPN with one application and 14 days with twice application on chinese cabbage, 3 days on cucumber and 7 days on grape, 14 days for parathion, 7 days for dimethoate on tomatoes, 0 to 3 days for Malathion on cucumber, 21 days for Sumithion on grape, 21 days on chinese cabbage for Diazinon.

유기인계(有機燐系) 농약(農藥)의 잔류소장(殘留消長)을 파악(把握)하여 작물(作物)에 대(對)한 농약(農藥)의 사용(使用)을 기(期)하고저 배추, 오이, 토마토, 포도, 복숭아에 대(對)해 Diazine에 EPN, Parathion, Malathion, Diazinon, Sumithion의 경전잔류(經前殘留)를 조사(調査)한 결과(結果) 1. 배추에 대(對)한 Diazinone의 잔류소장(殘留消長)은 약제살포(藥劑撒布) 21일후(日後)에 0.25~0.38p.p.m이 EPN은 1 회(回) 살포시(撒布時)는 7일후(日後)에 1.39~2.69p.p.m이 2살(撒) 포시(布時) 14 0.96~2.34p.p.m 검출(檢出)되었다. 2. 포되에 대(對)한 EPN의 잔류소장(殘留消長)은 약제살포(藥劑撒布) 7일후(日後) 1.09~1.80p.p.m이 Sumithion은 14일후(日後) 0.17~0.53p.p.m이 검출(檢出)되었다. 3. 복숭아에 대(對)한 Parathion의 잔류소장(殘留消長)은 약제살포(藥劑撒布) 14일후(日後)에 0.40~0.61p.p.m이 검출(檢出)되었다. 4. 토마토에 대(對)한 Dimethoate의 잔류소장(殘留消長)은 약제살포(藥劑撒布) 7일후(日後)에 0.141p.p.m이 검출(檢出)되었다. 5. 오이에 대(對)한 EPN의 잔류소장(殘留消長)은 약제살포(藥劑撒布) 3일후(日後)에 2.11~2.14p.p.m이 검출(檢出)되었고 Malathion은 약제살포당일(藥劑撒布當日)에 0.46p.p.m 3일후(日後)에 0.062~0.025p.p.m이 검출(檢出)되었다. 6. 과실(果實)및 채소류(菜蔬類)에 대(對)한 약제간(藥劑間) 경시분해도(經時分解度)가 반감기간(半減期間)에는 역(逆)의 관계(關係)가 성립(成立)되었다. 7. 배추 포도 오이에 대(對)한 EPN의 수확전(收穫前) 사용금지기간(使用禁止期間)은 배추는 1회(回) 살포기(撒布期) 7일간(日間), 2회살포기(回撒布期) 14일간(日間), 오이는 3일간(日間), 포도는 7일간(日間)이고 8. 복숭아에 대(對)한 Parathion의 수확전(收穫前) 사용금지기간(使用禁止期間)은 14일간(日間) 9. 토마토에 대(對)한 Dimethoate의 수확전(收穫前) 사용금지기간(使用禁止期間)은 7일간(日間) 10. 오이에 대(對)한 Malathion의 수확전(收穫前) 사용금지(使用禁止) 기간(期間)은 0~3일간(日間) 11. 포도에 대(對)한 Sumithion의 수확전(收穫前) 사용금지(使用禁止) 기간(期間)은 21일간(日間) 12. 배추에 대(對)한 Diazinon의 수확전(收穫前) 사용금지(使用禁止) 기간(期間)은 21일간(日間)으로 정(定)하여 농약(農藥)을 사용(使用)함이 농산물(農産物)의 안전유통(安全流通)을 위(爲)해 좋은 것으로 사료(思料)된다.

Keywords