Effects of the special media on the mycelium growth in Agaricus campestris(II)

몇가지 물질(物質)이 Agaricus campestris균사생장(菌絲生長)에 미치는 영향(影響) (제(第) II 보(報))

  • Published : 1978.04.30

Abstract

Effects of the special media on the mycelium growth in Agaricus campestris has been studied. The results are summarized as follows; 1. The mycelium growth of Agaricus campestris were considerably Stimulated on the Carrot (Dancus carota L.) basal medium which was added 4ml. of carrot extract, Cucumber(Cucumis sativus L.) basal medium added 3ml of cucumber extract, and Radish (Rhaphanus sativus L.) basal medium added 3ml. of radish extract during the culture for 144 hours. 2. The mycelium of Agaricus campestris on the media which was added the several kinds of vegetable extracts shows a lot of growth for 144 hours. The orders are as follows; Carrot basal medium(4ml/100ml)>Cucumber basal medium (3ml/100ml)>Radish basal medium (3ml/100ml)>Lettuce basal medium (2ml/100ml)>Cabbage basal medium (2ml/100ml). However, the Lettuce (Lactuca scariota L.) basal medium and the Cabbage (Brassica chinensis L.) basal medium among these five media are no significant differences.

상기(上記) 실험(實驗)에서는 Agaricus campestris의 basal medium에 몇종(種)의 생즙(生汁)을 첨가(添加)하여 균사생장(菌絲生長)에 미치는 영향(影響)을 조사(調査)하였다. 이때 실험실(實驗室) 온도(溫度)는 $23{\pm}1^{\circ}C$, 습도(濕度)는 $70{\pm}5%$, medium pH $5.4{\sim}5.5$로 하였다. 위 환경(環境) 조건(條件)에서 자란 결과(結果)는 다음과 같다. (이상(以上)은 144hrs후(後) 성적(成積)이다) 1. Carrot basal medium에서는 100ml의 basal medium에 4ml 의 carrot extract를 첨가(添加)할때가 control에 비(比)해 가장 좋은 유의적(有意的)인 성적(成積)을 나타냈고 Cucumber basal medium에서는 100ml basal medium에 3ml의 cucumber extract를 첨가(添加)했을 때가 우세(優勢)하였으며 radish basal medium에서는 100ml의 basal medium에 radish extract 3ml 첨가시(添加時) 성적(成積)이 양호(良好)하게 나타남으로써 유의적(有意的)인 차이(差異)를 보였다. 2. cabbage basal medium에서는 100ml의 basal medium에 2ml의 cabbage extract를 첨가(添加)했을 경우(境遇)에 control에 비(比)해 약간(若干) 우위(優位)였으나 대차(大差)없었고 Lettuce basal medium 역시(亦是) 100ml의 basal medium에 2ml의 lettuce extract를 첨가(添加)했을 경우(境遇)만 조금 성적(成積)이 좋았을 뿐이다.

Keywords