Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 10 Issue 2
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- Pages.162-172
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- 1978
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- 0367-6293(pISSN)
Protein Isolates from Rapeseed: (Countercurrent Extraction and Isoelectric Precipitation)
역류추출(逆流抽出) 및 등전침전(等電沈澱)에 의한 유채박(油菜粕) 단백질(蛋白質)의 분리(分離)
- Yang, Chang-Il (Department of Agricultural Chemistry, Jeju National University) ;
- Koh, Jeong-Sam (Department of Agricultural Chemistry, Jeju National University) ;
- Kim, Kye-Sic (Department of Agricultural Chemistry, Jeju National University)
- Published : 1978.04.30
Abstract
We have studied to develop a process for the preparation of protein isolates free of isothiocyanate and oxazolidine-thione when defatted meal was extrracted with a cold alkaline solution at pH11.0. The rapeseed protein isolates were separated at
탈지(脫脂) 유채박중(油菜粕中)에는 필수(必須) 아미노산(酸)이 다수함유(多數含有)한 양질(良質)의 단백질(蛋白質)을 함유(含有)하고 있으나 독소(毒素)인 myrosinase이 활성(活性)을 억제(抑制)시키거나 효소(酵素) 가수분해물(加水分解物)인 isothiocyanate 및 oxazoolidinethione을 제거(除去)하여야 한다. 이와 같은 독소(毒素)를 myrosinase 활성(活性)을 감소(減少)시키는 방법(方法)으로 처리하여 전연무독(全然無毒)한 단백질(蛋白質)을 분리(分離)하였다. 즉(卽) pH11.0에서 냉시(冷時)에 추출(抽出)하고
Keywords