An Analysis of General Components and Coli-form Bacteria Survey on the Marketed Milk in Chollabuk-do Area

전북지방(全北地方) 시판우유(市販牛乳)의 일반성분(一般成分) 및 대장균(大腸菌) 검사(檢査)

  • Kim, Sun-Yeong (Dept. of Home Eeonomics Gunsan Women's Junior College)
  • 김선영 (군산여자 초급대학 가정과)
  • Published : 1978.06.30

Abstract

For a general ingredients analysis and E Coli-form bacteria surveyed on the marketed milk, samples of bottled milk produced by four different companies were collected in Cholla Buk-do area and examined. The results are: 1) In water content samples A and C exceeded the standard slightly whereas B and D were good. 2) The contents of crude fat and crude protein of all samples were slightly higher than the standard. 3) All samples were deficient in contents of the crude ash and lactose. 4) In spite of the winter, all samples contained more coli-form bacteria than the standard allowance. Through the above results, it could be seen that all samples of marketed milk were a little poor in the contents of general ingredients and contained more coli-form bacteria than the standard allowances. Therefore, considering the general trends of increasing milk consumption and its influence on the national public health. it is necessary for the milk manufacturer to try to streng hen the scientific inspection and improve, the handling of milk products during the distribution.

전북지방에서 시판되고 있는 4개회사의 우유를 수집하여 실험 조사한 결과 다음과 같은 결론을 얻었다. 1) 수분함량에 있어서 A제품과 C제품은 기준보다 그 함량이 약간 많았으며 B제품과 D제품은 기준에 적합했다. 2) 우유중(中)의 조지방 조단백질함량은 전 제품이 기준치보다 약간 높은 수치를 나타냈다. 3) 우유중(中)의 조회분과 유당함량은 기준치보다 그 함량이 모두 낮았다. 4) 대장균 수는 동계임에도 불구하고 허용량보다 많이 나왔다. 이상의 결과에서 나타나듯이 아직도 시판되고 있는 우유가 일반성분의 함량에 있어서 기준치에 미달됨은 물론 대장균의 수도 허용량을 초과하고 있어 우유소비량의 증가추세 및 그것이 국민보건에 미치는 영향을 고려할 때 유제품 생산업체는 생산과정에서의 보다 과학적인 관리는 물론 유통과정에서의 그 취급방법의 개선을 위하여 보다 많은 노력을 기울여야 할 것이다.

Keywords