Fractionation of Soybean Trypsin Inhibitors and Its Heat Stability

대두(大豆) 품종별(品種別) Trypsin Inhibitor의 Fractionation과 내열성(耐熱性)에 관(關)한 연구(硏究)

  • 박정륭 (영남대학교 식품영양학과) ;
  • 최애령 (영남대학교 식품영양학과)
  • Published : 1978.12.31

Abstract

This experiment was conducted to fractionate the trypsin inhibitors and its heat stability of five varieties of soybean. It was observed that water extractable protein of all varieties used was fractionated into three peaks and the second peak seemed to show trypsin inhibitor activity. (TIA). The trypsin inhibitors were fractionated into four fractions-FI, FII, FIII and FIV. FIII showed the highest TIA in Suwon No. 81, Suwon No. 82 and Suwon No. 83 In the case of Kyungnam No. 3 and Suwon No. 62, the highest activity was found in FIV. When trypsin inbibitors fractionated in boiling water-bath for 20 min, the FIV showed the highest heat stability and FI was found to be the weakest.

본(本) 실험(實驗)은 한국산(韓國産) 대두(大豆) 5 품종(品種)(수원62호, 수원81호, 수원 82호, 수원 83호, 경남 3 호)의 수용(水溶), 단백질(蛋白質)을 gel filtration하여 trypsin inhibitor를 fractionation하여 대두품종별(大豆品種別) trypsin inhibitor의 pattern을 조사(調査)하고 또 이의 내열성(耐熱性)을 살펴보기 위한 목적(目的)으로 시도하여 다음과 같은 결과(結果)를 얻었다. 대두(大豆)의 수용성(水溶性) 단백질(蛋白質)을 추출(抽出)하여 sephadex G-75로 column chromatography하여 분획한 결과(結果) 3개(個)의 peak를 얻었으며, TIA는 두번째 peak 부근에 걸쳐 있었고 trypsin inhibitor는 모두 4개의 fraction(FI, FII, FIII, FIV)으로 나뉘어졌으며, trypsin inhibitor pattern은 수원81호, 수원82호, 수원83호는 FIII의 TIA가 높았으며, 경남 3호 및 수원62호는 FIV에서 높게 나타났다. gel filtration에서 분획(分劃)한 4개의 fraction에 있어서 단백질(蛋白質) mg당(當) TIA는 모두 FIV가 가장 높게 나타났으며 이 fraction의 내열성(耐熱性)은 $100^{\circ}C$에서 20분간(分間) 가열처리(加熱處理)를 기준으로 했을 때 대체로 수원81호가 가장 내열성(耐熱性)이 약했으며 경남 3 호, 수원38호, 수원82호, 수원62호의 순서로 내열성(耐熱性)이 강하게 나타났고 fraction별(別)로는 수원82호를 제외하고는 모두 FIV가 가장 내열성(耐熱性)이 강하게 나타났으며 대체로 FI의 내열성(耐熱性)이 약하였으며 경남 3 호의 FI은 $100^{\circ}C$ 20분간(分間) 처리(處理)에서 완전(完全)히 소실되었다.

Keywords