Study on the Silage from Rice Straw and Persicaria Thunbergii

볏짚과 고마리(Persicaria Thunbergii Gross var. Coreana Gross ex Nakai)의 혼합Silage 제조에 관한 연구

  • Kim, Yong-Kook (Dept. of Animal Science, College of Agriculture, Chungnam Univ.)
  • 김용국 (충남대학교 농과대학 축산학과)
  • Published : 1978.12.31

Abstract

To improve the feed value of rice straw, Tongil type rice straw and Persicaria Thunbergii Gross var. coreana Gross ex Nakai were mixed in the ratios of 10 : 90 (T1), 20 : 80 (T2), 30 : 70 (T3) and 40 : 60 (T4) in fresh weight and ensiled for 6 weeks. The chemical composition of fresh materials and silage, the organic acid contents and pH in silage were determined. And the results obtained were summarized as follow: 1. The crude protein content in rice straw was 8.18% of DM basis and that in Persicaria Thunbergii was 14.47%. And the nitrogen-free extract content in rice straw was 44.66% and.. that in Persicaria Thunbergii was 51.13%. 2. The optimum moisture contents were appeared in T2 as 72.12% and T3 as 66.43%. Considerably high crude protein contents were determined from all of treatments. 3. The pH of silage was varied from pH 3.8 of T1 to pH 4.5 of T2. And Total organic acid contents were increased from T1 to T4, but the percentage of lactic acid contents to total acid contents were decreased. 4. It was concluded that good quality silage could be made from rice straw with Persicaria Thunbergii and the best ratios of rice straw: Persicaria Thunbergii were between 20 : 80 and 30 : 70 in fresh weight.

볏짚의 사료가치(飼料價値)를 증진(增進)하고 아울러 고마리의 사료가치(飼料價値)를 구명(究明)하기 위하여 볏짚과 고마리의 혼합비율(混合比率)을 각각(各各) 10 : 90($T_1$), 20 : 80($T_2$), 30 : 70($T_3$), 및 40 : 60($T_4$)로 처리(處理)하여 혼합(混合)Silage를 제조(製造)한 후(後) 이들 재료(材料)와 Silage의 조성분석(組成分析)하고 Silage의 품질(品質)을 판정(判定)하여 그 결과(結果)를 아래와 같이 요약(要約)하였다. 1. 통일계(統一系)(노풍)볏짚의 조성분중(粗成分中) 조단질(粗蛋質)과 가용무질소물(可溶無窒素物)이 고형물비(固形物比)로 각각(各各) 8.18% 및 44.66%로 일반(一般)볏짚보다 사료가치(飼料價値)가 양호(良好)해 보였고 고마리도 고형물(固形物) 기준(基準)으로 조단백질(粗蛋白質)이 14.47%로 일반적(一般的)으로 화본과목(禾本科牧草)보다 높았고 가용무질소물(可溶無窒素物)은 51.13%로 대략 화본과(禾本科)나 두과목초(豆科牧草)보다 높아 보였다. 2. Silage의 수분함량(水分含量)은 $T_2$가 72.12%, $T_3$가 66.43%로 비교적 수분함량(水分含量)이 적당(適當)했고 모든 처리구(處理區)가 타(他) Silage에 비(比)하여 조단백질량(粗蛋白質量)이 높아 보였다. 3. Silage의 pH는 $T_1$이 pH 3.8로 가장 양호(良好)하였고 $T_4$가 pH 4.5로 가장 높았으며 유기산함량(有機酸含量)은 $T_1$이 가장 적었고 $T_4$가 가장 많았으나 총산(總酸)에 대(對)한 유산비율(乳酸比率)은 $T_1$쪽이 높고 $T_4$가 떨어졌다. 4. 볏짚과 고마리의 혼합(混合)으로 양질(良質)의 Silage를 제조(製造)할 수 있었으며 볏짚과 고마리의 혼합비율(混合比率)은 20 : 80~30 : 70 범위가 적당(適當)했으며, 앞으로 혼합(混合) Silage의 이용가치(利用價値)가 기대(期待)된다.

Keywords