Acceptability on the Sweetness of Stevioside as a Natural Sweetner

천연감미료(天然甘味料) Stevioside의 감미(甘味)에 관한 수응력(受應力) 시험(試驗)

  • Kim, Hyong-Soo (Dept. of Food and Nutrition, Yonsei University) ;
  • Lee, Hee-Ja (Dept. of Food and Nutrition, Yonsei University)
  • Published : 1979.03.30

Abstract

The acceptability of purified stevioside as a sweetner was carried out. The content of stelvioside was $7.30{\sim}17.8%$ of the dry leaf of stevia harvested in Korea and the purified stevioside showed $100{\sim}150$ folds sweeter than sucrose. Improvement of acceptability of the purified stevioside by mixing with other sweetners was as the following order: sucrose>glucose>fructose= invert sugar >saccharin-Na. When 2 kinds of sweetner were mixed stevioside the improvement was the same as one sweetner was mixed with stevioside. The mixture of the stevioside and sodium chloride did not give any off-taste.

우리나라 1978년산(産) stevia 건옆중의 stevioside를 정량하였고, 정제(精製) stevioside의 단맛에 관한 경향을 알아 보기 위하여 이것과 설탕, 포도탕, 과당, 전화당, saccharin-Na, sorbitol 등과의 혼합감미, 이것과 짠맛과의 조화에 대해서 관능적으로 수응력을 시험해 본 결과를 요약하면 다음과 같다. 1. Stevia 건옆중의 total stevioside 함량은 $7.30{\sim}17.8%$이다. 2. 정제(精製) stevioside의 감미도(甘味度)는 $150{\sim}100$배 정도이다. 3. 감미 물질을 혼합해서 stevioside의 감미를 개선한 순서는 다음과 같다. 설탕>포도당>과당, 전화당>saccharin-Na 4. Stevioside에 2종의 감미 물질을 혼합하더라도 각각의 혼합효과 이상으로 개선되지 못하였다. 5. Stevioside의 단맛은 짠맛(소금)과 조화될 수 있다.

Keywords